Teroristi ne miruju, bombama na policiju

G. Maunaga, Ž. Domazet
Teroristi ne miruju, bombama na policiju

Zavidovići, Sarajevo - Na krovu zgrade Policijske stanice u Zavidovićima u utorak pedesetak minuta poslije ponoći eksplodirala je bomba, a zbog indicija da se radi o terorističkom napadu istragu je preuzelo Tužilaštvo BiH.

Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH u koordinaciji sa Tužilaštvom BiH formirala je istražni tim.

Eksplozija je odjeknula na krovu aneksa zgrade u kojem se nalazi služba za izdavanje ličnih dokumenata. Objekat je oštećen, a povrijeđenih nije bilo. "Glas Srpske" u Ministarstvu unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) saznaje da je na policijsku stanicu bačena bomba i u nedjelju naveče, ali da nije eksplodirala. Ona je spala s krova, a policija ju je pronašla u ponedjeljak popodne.

Bombe na policijsku stanicu bačene su samo nekoliko dana nakon što je Enes Omeragić ispred kasarne u sarajevskom naselju Rajlovac u terorističkom napadu ubio pripadnike Oružanih snaga BiH Nedeljka Radića i Armina Salkića, nakon čega se raznio bombom u svojoj kući u kojoj ga je opkolila policija. Na teroristički napad u Rajlovcu nadovezao se i slučaj sa puta Sarajevo - Mostar kada je na izlasku iz tunela agent Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Zlatko Humo bacio topovski udar ispred službenog vozila u kojem je bio komandant Oružanih snaga BiH general Ante Jeleč.

Ministar odbrane BiH Marina Pendeš rekla je "Glasu Srpske" da je napad na vojsku i policiju atak na državu.

- Kada napadnu institucije, šta onda obični čovjek treba da očekuje i u šta da vjeruje? Da li on treba da se osjeća bezbjedno i od koga da traži zaštitu? - zapitala je Pendešova.

Ona je kazala da je nedopustivo da vojnike ubijaju kao glinene golubove i da će insistirati na tome da budu otkriveni organizatori tog terorističkog čina i propusti onih koji su zatajili u bezbjednosnom sistemu.

- Dva vojnika su ubijena, jedan je ranjen, a ispred automobila komandanta Zajedničkog štaba Oružanih snaga je bačena eksplozivna naprava. Ovi slučajevi ne smiju proći nekažnjeno. Smatram da sve bezbjednosne institucije BiH zajedno sa Savjetom ministara i Parlamentom BiH trebaju hitno reagovati, donijeti zaključke kako se ne bi bavili samo posljedicama nego da bismo otklanjali uzroke - rekla je Pendešova.

Pitanje bezbjednosti bila je jedna od glavnih tema jučerašnje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BiH. S obzirom na to da je predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić u Kini, a ministar bezbjednosti Dragan Mektić u Atini, poslanicima je raport predao Mektićev zamjenik Mijo Krešić. On je ponovio do sada poznate informacije ne iznoseći nijedan novi detalj.

Krešić smatra da u borbi protiv terorizma u BiH treba ojačati kapacitete obavještajnog sektora i pojačati rad lokalnih policija. Poslanici su zamjerili Krešiću što je iznio poznate informacije. Šef Kluba poslanika SNSD-a Staša Košarac rekao je da se iz Krešićevog obraćanja ne može zaključiti šta bi trebalo da budu naredni koraci institucija BiH. Poslanik SNSD-a Dušanka Majkić rekla je da još ne postoji spremnost za sprovođenje efikasne akcije protiv terorizma. Poslanik NDP-a Momčilo Novaković je istakao da poslanicima nisu potrebni policijski izvještaji koje su već čuli i koje iznose portparoli.

- Trebaju nam saznanja, prije svega, obavještajnih struktura o ovim događajima. Moramo da znamo koje organizacije stoje iza napada i koji su im motivi - rekao je Novaković.

Pitanjem bezbjednosti i terorističkim napadima poslanici će se baviti i 30. novembra, do kada bi Savjet ministara trebalo da podnese cjelovit izvještaj.

Bečki dnevnik "Kurir" objavio je da su policija Austrije i BiH razbile pojedine terorističke centre zbog čega je uslijedila odmazda Islamske države.

- Napad teroriste i povratnika iz rata u Siriji Enesa Omeragića na dvojicu vojnika u Sarajevu je odmazda za operaciju "Palmira" kojom su austrijska policija i SIPA razbile veliku mrežu za regrutovanje boraca za Islamsku državu - piše list iz Beča.

U toj akciji je 2014. godine u Beču, Gracu i Lincu uhapšeno 29 osoba osumnjičenih za veze sa Islamskom državom. Ta grupa, u kojoj je bio i vehabijski propovjednik Mirsad Omerović iz Tutina osumnjičen da je imao direktnu vezu sa šefom Islamske države Abu Bakrom al Bagdadijem u Siriji, imala je veze sa BiH.

- Trag je policiju doveo do Gornje Maoče u BiH gdje su bili ljudi za vezu sa Islamskom državom. Islamska država imala je svoje centre i u selima kod Zenice, Bihaća i Brčkog. Džihadistička sela i centri podrške Islamske države u BiH postali su bezbjednosni rizik za čitavu Evropu - naveo je "Kurir".

Teroristi na smrt pretukli djevojčicu

Samra Kešinović (16), Austrijanka porijeklom iz BiH, ubijena je u sirijskom gradu Raka pokušavajući da pobjegne iz čeljusti terorističke Islamske države, objavio je austrijski portal "oe24" pozivajući se na dobro obaviješteni izvor.

- Samra je pretučena na smrt dok je pokušavala da pobjegne - kazao je izvor tog portala.

Samra je sa drugaricom Sabinom Selimović (15) u proljeće 2014. pobjegla od kuće i pridružila se borcima Islamske države u Siriji i od tada se nije znalo za njihovu sudbinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana