Sud mora da spriječi bezakonje sa popisom

Željka Domazet
Sud mora da spriječi bezakonje sa popisom

Sarajevo - Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH i lider SDS-a Mladen Bosić podnio je juče apelaciju Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti i zakonitosti odluke o metodologiji za obradu podataka popisa stanovništva koju je donio direktor Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića.

Jukić je bez saglasnosti predstavnika RS donio odluku o programu obrade podataka popisa kojom je predviđeno da oko 196.000 ljudi iz spornih popisnica budu tretirani kao stalni stanovnici BiH, iako godinama žive u inostranstvu.

U apelaciji je od suda zatraženo donošenje privremene mjere kojom bi bila suspendovana primjena sporne odluke i odgođeno objavljivanje rezultata popisa. Potpredsjednik SDS-a Aleksandra Pandurević rekla je da je apelacija utemeljena.

- U njoj je navedeno da su jednostranom Jukićevom odlukom prekršeni Ustav BiH i Evropska konvencija za ljudska prava. Jukić je prekršio zakone o popisu stanovništva i statistici BiH i odluku o osnivanju Agencije za statistiku čime je apsolutno narušio vladavinu prava - rekla je Pandurevićeva očekujući da će Ustavni sud reagovati brzo.

Savez za promjene je zatražio i da bude održana hitna sjednica oba doma Parlamenta BiH i da objavljivanje rezultata popisa bude prolongirano do 30. novembra. Pandurevićeva kaže da se to ne kosi sa najavom Agencije za statistiku BiH da će danas objaviti rezultate.

- Jukić ne može objaviti potpune podatke. Objaviće parcijalne rezultate čime krši zakon. Produženjem roka se može promijeniti metodologija i da podaci budu objavljeni u skladu sa zakonom. Ne znam da li je Jukić svjestan toga u kakve je probleme uvukao ovu zemlju. Biće odgovoran za sve što objavi nakon 1. jula, a nakon tog datuma Tužilaštvo BiH će zaista imati argumente da ga pozove i procesuira - rekla je Pandurevićeva.

Upozorila je da BiH veoma lako može doći u situaciju da Evrostat ne prizna rezultate popisa.

- Ova međunarodna institucija priznaje rezultate popisa gdje je greška manja od pet odsto, a nezvanično se govori da je ona u BiH 11,6 odsto - istakla je Pandurevićeva.

U Ustavnom sudu BiH su rekli da su primili Bosićev zahtjev.

- Sljedeća sjednica na kojoj bi takvi zahtjevi mogli biti razmatrani zakazana je za kraj septembra. Podnosilac je tražio i da bude donesena privremena mjera. Kada će Ustavni sud biti u mogućnosti da o tome odluči ne mogu reći, osim da je to po svojoj prirodi predmet o kojem se hitno odlučuje - rekao je registar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan.

Direktor Zavoda za statistiku RS Radmila Čičković upozorila je da prilikom obrade za veći dio podataka nije rađena eksterna validacija, što predviđa Zakon o popisu.

- Mi smo u finalnom izvještaju izdvojili i obrazložili svoje stavove u vezi sa tom aktivnošću iz čega je jasno da ni u ovom slučaju ne postoji saglasnost. O tome smo obavijestili i Jukića i predsjedavajućeg Međunarodne posmatračke operacije (IMO) Pitera Everersa, pa ostaje da se vidi kako će oni sve okarakterisati u svom finalnom izvještaju koji treba da da ocjenu čitavog popisa - istakla je Čičkovićeva.

Ona je kazala da su zbog propusta u obradi direktno u pitanje dovedeni tačnost i kvalitet podataka čime će njihova međunarodna uporedivost biti pod znakom pitanja.

- Jasno je da BiH danas neće dobiti tačan broj stanovnika. To znači da neće dobiti ni tačne podatke iz oblasti demografije, obrazovanja, ekonomskih aktivnosti, poljoprivrede i građevinarstva - upozorila je Čičkovićeva navodeći da Zavod za statistiku RS neće objaviti rezultate popisa po nepriznatom programu obrade podataka.

Zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH Miljan Popić rekao je da je struka pala na koljena pod pritiskom politike i da su rezultati popisa lažni i neupotrebljivi.

U Agenciji za statistiku BiH poručili su da će u skladu sa Zakonom o popisu danas biti prezentovani i objavljeni konačni rezultati popisa koji su legalni. Sutra će podatke za Federaciju predstaviti Zavod za statistiku FBiH.

Bošnjački veto

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS odlučio je juče da pokrene proceduru zaštite vitalnog nacionalnog interesa u vezi sa zaključcima Narodne skupštine RS koji se tiču popisa stanovništva jer su objavljeni u "Službenom glasniku RS" prije prolaska procedure u Vijeću naroda.

- Kad je cirkus u Skupštini naravno da smo onda, da bude cirkus veći i mi pokrenuli vitalni nacionalni interes - kazao je predsjedavajući Kluba Bošnjaka Mujo Hadžiomerović.

Generalni sekretar Narodne skupštine Marko Aćić osudio je Hadžiomerovićevu izjavu kojom je parlament uporedio sa cirkusom.

- Ispoštovana je ustavna procedura time što su zaključci dostavljeni Vijeću naroda u Ustavom propisanom roku, iako su poslije toga dostavljeni "Službenom glasniku" na objavu. Zbog specifične situacije i jedinstva svih političkih stranaka koje imaju sjedište u RS u ovoj situaciji odlučeno je da se tako postupi. Riječ je o aktima političke prirode u čiji meritum Ustavni sud RS nije nikada ulazio niti je ocjenjivao povredu vitalnog nacionalnog interesa - kaže Aćić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana