Strahote jasenovačke opomena budućim generacijama

Milijana Latinović
Strahote jasenovačke opomena budućim generacijama

Donja Gradina - Donja Gradina i Jasenovac su mjesta na kojima su utihnuli životi mnogih Srba, Jevreja i Roma i o njima moramo govoriti kako ne bi bili zaboravljeni i kako se nikada ne bi ponovila istorija jasenovačkih logora.

Poručeno je to juče iz spomen-područja Donja Gradina kod Kozarske Dubice,  gdje je služen molitveni pomen, položeni vijenci i zapaljene svijeće povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina - genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu, Donjoj Gradini. Među stotinama okupljenih građana koji su došli da se u tišini pomole za duše nevino stradalih bili su i oni koji su na svojoj koži osjetili strahote jasenovačke. Među njima i starina Milenko Vlajinić (90) iz dubičkog sela Draksenić, koji je sa majkom i sestrama odveden u Jasenovac.

- Ustajem i liježem sa istom slikom užasa u mislima već decenijama. Čujem jauke, plač djece. Pred očima slike, krvi, kostiju, iznemoglih žena i djece. Do Save se nije moglo od leševa. Ni glad ni studen nisam osjećao od straha. Da živim još jedan život, ne bih ti, sinko, mogao ispričati sve strahote koje sam preživio - drhtavim glasom, sa suzama u očima priča Vlajinić.

Jasenovačku golgotu preživio je i Rajko Jovanić (82) iz Novog Grada kome su ustaše u zbjegu mučki ubile oca, a brata, majku i njega odveli i mučili u Jasenovcu.

- Proveo sam mjesec u žici u Jasenovcu. Sjećam se kazana i kore hljeba koje je dijelilo nas petoro - kazuje Jovanić.

Predsjednica banjalučkog Udruženja bivših logoraša Drugog svjetskog rata Dobrila Kukolj rekla je da je Donja Gradina njen drugi dom, gdje počivaju njeni brojni rođaci.

- Ovo zlo, užas ne smije nikada nikome da se ponovi. Strahote koje smo kao djeca preživljavali, a imala sam tada deset godina, dobro pamtim  - istakla je ona.

Obraćajući se prisutnima predsjednik RS Milorad Dodik rekao je da je koncentracioni logor Jasenovac bio državni projekat Nezavisne države Hrvatske (NDH) za koji nikada niko nije odgovarao i koji i danas nema svoju zvaničnu kategorizaciju kao genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima.
- Strašan je način na koji su ubijana djeca, žene i starci Srbi i nema oprosta za one koji su to činili. Ovo je mjesto koje navodi čovjeka da ćuti, jer nema šta da kaže, a sada znam da moramo da govorimo o ovome, da ne bi bilo zaboravljeno i odneseno u neka tamna mjesta istorije i da se na bi ponovio užasan bol i jauk, koji su mogle da čuju samo krošnje iznad nas i nebo - rekao je Dodik i pozvao na mir među ljudima, narodima i nacijama.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović rekao je da je stalno sjećanje na mračni period istorije naroda na ovim prostorima opomena i jedini način da se zlo nikada i nikome više ne ponovi.

- Podsjećanje na zločine u Jasenovcu, kao i u svim drugim nacističkim logorima, jedini je način da se spriječi brisanje i revidiranje istorije o stradanju miliona ljudi, čiji jedini grijeh je bio što su rođeni kao pripadnici, za naciste, "prokazanog" naroda - naveo je Čubrilović.

Predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković istakla je da ne smijemo dozvoliti da se negiraju, opravdavaju i zaborave ovi strašni zločini.

- U temelju NDH bili su mržnja i rasizam, zlo koje nije potpuno nestalo sa urušavanjem te državne tvorevine - istakla je Gojkovićeva i dodala da je mir odgovor srpskog naroda na ekstremizam.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin rekao je da je Srpska morala nastati kao otpor ponavljanju jasenovačkom genocidu, istrebljenju srpskog naroda i zatiranju.

- Srbija, kao jedan od garanata Dejtonskog sporazuma, uvek će snažno podržavati RS i ovaj sporazum. Nikada neće dozvoliti da se jasenovački užas ponovi - podvukao je Vulin.

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica rekao je da je Jasenovac majka svih zala na ovim prostorima.

- To zlo i stradanje iz istorijskih dubina pulsira i još određuju karakter odnosa naroda i država koje nastanjuju ovaj nesrećni dio Balkana - istakao je Govedarica.

Molitveni pomen za nevino stradale u Jasenovcu i Donjoj Gradini služio je episkop banjalučki Jefrem, a pročitane su i jevrejska i romska molitva. Glavni rabin jevrejske zajednice u Srbiji Isak Asiel rekao je da nije vrijeme da se ćuti o ovim zločinima.

- Mnoge porodice koje su izgubile svoje najmilije su zanemile, ali ti Bože ne možeš da ostaneš nem zato što su neprijatelji tvoji sve glasniji - rekao je Asiel.

Molitvu za mučki ubijene Rome pročitao je član Svjetskog parlamenta Roma Dragoljub Acković  koji je istakao da su na ovom mjestu stradali njegovi sunarodnici samo što su bili Romi.

U ime institucija Srpske, vijenac na grobnom polju "Topole" u Spomen-području Donja Gradina položili su Dodik, Čubrilović i Cvijanovićeva, dok je u ime institucija Srbije vijenac položila Gojkovićeva. Vijence su položili i izaslanik člana Predsjedništva BiH iz RS, delegacije jasenovačkih logoraša iz Srbije i logoraša Drugog svjetskog rata iz RS, kao i delegacije Jevreja iz Izraela i jevrejskih zajednica iz Srpske, te Roma iz Srbije i RS.

Na grobnom polju "Topole" bili su i specijalni predstavnik i šef Delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark te predstavnici ambasada Rusije, SAD, Njemačke, Holandije, Srbije, Slovenije i Velike Britanije u BiH, kao i OEBS-a i OHR-a, te delegacije lokalnih zajednica u RS.

Jasenovac

I ove godine se u Jasenovcu, u Hrvatskoj održavaju tri odvojene komemoracije, a juče su se u spomen-parku kod spomenika "Cvijet"' okupili pripadnici Jevrejske zajednice. Razlog odvojenim komemoracijama je veličanje ustaštva u Hrvatskoj kroz razne načine, posebno korišćenjem ustaškog pozdrava "za dom spremni", kako je njegova upotreba zabranjena hrvatskim Ustavom.

- U državi Ustav mora biti iznad svega, a u Ustavu piše da je pozdrav "za dom spremni" neustavan  - rekao je predsjednik Koordinacije jevrejskih opština Ognjen Kraus i dodao da je u Hrvatskoj na djelu revizija prošlosti i izjednačavanje Jugoslavije i NDH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana