Štrahe za RTRS: U BiH jedino funkcioniše Republika Srpska

RTRS
Štrahe za RTRS: U BiH jedino funkcioniše Republika Srpska

Beč - "Republici Srspkoj trebalo bi da bude omogućeno pravo na samoopredjeljenje i ne razumijem zašto međunarodna zajednica insistira na multietničkoj BiH", kaže lider Slobodarske partije Austrije Hajnc-Kristijan Štrahe u intervjuu za RTRS. Jasno je, kaže, da BiH kao takva, ne može da funkcioniše.

Štrahe kaže da je nedopustivo da međunarodna zajednica koristi silu da bi očuvala jednu vještački kreiranu državnu zajednicu, suprotno volji njenih naroda. Ističući da bi Srbi i Hrvati u BiH trebalo da dobiju pravo da sami odlučuju o svojoj sudbini.

- Jedina struktura koja u Bosni i Hercegovini funkcioniše jeste Republika Srpska i zbog toga i ne vidim sjajnu budućnost za Bosnu i Hercegovinu. Iz tog razloga trebalo bi da razmislimo da Republici Srpskoj omogućimo da ima pravo na samoopredjeljenje - kaže Štrahe.

BiH se suočava sa velikom prijetnjom da postane buduća baza ekstremista, nakon izvjesnog poraza Islamske države u Siriji i Iraku, kaže Štrahe i upozorava da BiH nije u stanju sama da izađe na kraj sa ovom prijetnjom.

- Nije svaki musliman terorista, ali iza svih terorističkih napada počinjenih posljednjih nekoliko godina u Evropi, stoje muslimani. Opasnost je velika - kaže Štrahe.

Štrahe kaže i da je Evropska unija pogriješila kada je uvela sankcije Rusiji i da bi bilo potrebno zauzeti čvršći stav prema Turskoj. U Austriji je u toku predizborna kampanja za parlamentarne izbore zakazane za 15. oktobar. Prema posljednjim anketama, Slobodarska partija je na drugoj poziciji sa oko 25 odsto podrške.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana