Srpski ministri dali zeleno svjetlo za potop privrede

M. Miljić, G. Maunaga
Srpski ministri dali zeleno svjetlo za potop privrede

Banjaluka - Srpski ministri u Savjetu ministara BiH nisu iskoristili mogućnost da zaustave za poljoprivredu višestruko štetan predloženi model adaptacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanje (SSP) između BiH i EU zbog čega se on našao na posljednjoj adresi za usvajanje u Predsjedništvu BiH.

Savjet ministara BiH jednoglasno je usvojio izvještaj koji je podnio šef pregovaračkog tima BiH Hamdo Tinjak o završetku pregovora o adaptaciji SSP-a sa pratećim zaključcima i narednim koracima koje treba preduzeti. Za izvještaj su glasali i srpski ministri Mirko Šarović i Igor Crnadak, dok je Dragan Mektić bio na službenom putu. Izvještaj je zatim upućen Predsjedništvu BiH na dalje odlučivanje. Poslije upozorenja Vlade RS i poljoprivrednika da bi prihvatanje predloženog modela imalo katastrofalne posljedice po domaću poljoprivredu i dobar dio ostatka privrede član Predsjedništva Mladen Ivanić je zauzeo stav da neće podržati izvještaj ako Vlada bude protiv.

Premijer RS Željka Cvijanović izjavila je juče da još nije dobila Ivanićev zvaničan stav da Vlada RS treba da se izjasni o SSP-u, već da je to čula iz medija. Ona je navela da Vlada svoj stav nikad nije mijenjala, a da je do promjena došlo na nivou BiH. Vlada RS usvojila je juče informaciju o stanju u pregovorima radi zaključivanja protokola uz SSP.

- Vlada i dalje smatra da za proizvode za koje je dokazana posebna osjetljivost i koji nisu obuhvaćeni SSP-om treba da ostane na snazi potpuna carinska zaštita - saopšteno je nakon sjednice Vlade.

Ivanić nije želio da komentariše ponašanje srpskih ministara koji kao i on dolaze iz stranaka Saveza za promjene navodeći da o tome treba da se izjasne ministri. Crnadak nije želio da odgovori na pitanje zašto su glasali za adaptaciju SSP-a navodeći da je Savjet ministara razmatrao izvještaj o pregovorima u vezi sa SSP-om i da je on proslijeđen Predsjedništvu.

- Moj i stav PDP-a je da ne treba da bude usvojen ovaj dokument u Predsjedništvu ako ga ne podržava Vlada RS - kazao je Crnadak.

On je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci izjavio da je u interesu građana da evropski put bude nastavljen tako da aplikacija BiH u julu bude prihvaćena u Savjetu za spoljne poslove EU.

- Potrebno je da o bitnim preduslovima, prije svega, u vezi sa SSP-om bude postignut dogovor relevantnih institucija na nivou BiH i entiteta. To je odgovornost svih ključnih političkih faktora u ovoj zemlji - rekao je Crnadak.

Mektić je tvrdio da ministri nisu glasali za ovaj dokument već da su ga primili k znanju i proslijedili dalje u Predsjedništvo, iako je i na sajtu Savjeta ministara navedeno da je odluka usvojena. Šarović nije odgovarao na naše pozive.

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS Zlatan Klokić kaže da srpski ministri nisu smjeli dopustiti da adaptacija SSP-a prođe u Savjetu ministara.

- Mi podržavamo iskazane stavove poljoprivrednika u Srpskoj koji su već zatražili od Ivanića da ne daje saglasnost na predloženu adaptaciju SSP-a. Taj dokument nikako ne smije da prođe u Predsjedništvu jer on nije u interesu privrede RS - rekao je Klokić.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković kaže da su srpski ministri napravili veliki propust.

- Nikako nisu smjeli dopustiti da adaptacija SSP ide na odlučivanje u Predsjedništvo jer ovaj dokument ne predstavlja ništa drugo nego uništavanje domaće proizvodnje i poljoprivrednika. Jedino što nam preostaje jeste da se nadam da Ivanić neće popustiti - rekao je Marinković.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Milica Marković kaže da je Ivanić za razliku od srpskih ministara postupio u interesu Srpske.

- Srpski ministri su trebali dobro da razmisle kada su glasali za adaptaciju SSP-a jer su i poslanici koji su članovi Komisije za evropske integracije imali rezerve prema ovom dokumentu -  rekla je Marković i dodala da niko ne smije žrtvovati domaću proizvodnju da bi udovoljio uslovima drugih zemalja.

Sastanak kod Dodika

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da je za nedjelju zakazao sastanak u Banjaluci na kome će biti riječi o predloženoj adaptaciji SSP-a.

 - Sastanku bi trebalo da prisustvuju predstavnici institucija RS, Privredne komore RS, Spoljnotrgovinske komore BiH i udruženja poljoprivrednika  - rekao je Dodik i ponovio da je adaptacija SSP-a neprihvatljiva za RS i da "ne" SSP-u ne znači da je to "ne" evropskom putu i dogovoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana