Srpska sačuvala Dan Republike 9. januar

Vedrana Kulaga
Srpska sačuvala Dan Republike 9. januar

Banjaluka - Narodna skupština RS usvojila je juče Zakon o Danu Republike prema kojem 9. januar ostaje Dan Republike, a novina je da će on biti obilježavan kao sekularni praznik, odnosno bez vjerskih obreda.

Zakon, kojim je sačuvan najveći praznik i rođendan RS, podržali su poslanici SNSD-a, DNS-a, SP-a i Ujedinjene Srpske. "Za" su glasali i poslanici SDS-a iako su kao i ostali opozicioni klubovi iznijeli niz kritika na zakon koji je predložila Vlada RS. Sjednici nisu prisustvovali poslanici koalicije "Domovina" koji su ocijenili da je na sceni antiustavno djelovanje i pravno nasilje nad pripadnicima ostalih konstitutivnih naroda u RS.

Zakonom je propisano da Vlada RS odlukom uređuje način obilježavanja i praznovanja Dana RS, a usvojen je zaključak Kluba poslanika SNSD-a kojim je Vlada obavezana da uskladi Zakona o praznicima RS u dijelu koji se odnosi na ispoljavanje vjerskih sloboda. Amandmani NDP-a i zaključak NS nisu dobili podršku.

Ministar uprave i lokalne samouprave RS Lejla Rešić istakla je u završnoj riječi da je prilikom izrade zakona izabran glas građana i da nije istina da više ne postoji Dan RS.

- Dan Republike je ostao republički praznik definisan u Zakonu o praznicima RS. Mi smo definisali datum kada je to i zato imamo poseban zakon o Danu RS jer su građani tako i tražili - rekla je Rešićeva.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Radovan Višković kazao je da novim zakonom 9. januar ostaje Dan Republike, ali da je to sada sekularni, a ne vjerski praznik.

- Onima koji ne doživljavaju taj dan kao Dan Republike i ne žele da ga slave, to će biti i omogućeno - ističe Višković.

Potpredsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić iz Ujedinjene Srpske je kazao da je Dan Republike iznad svih zakona o praznicima i da Bošnjaci nemaju razloga za opstrukciju jer je ispoštovan zahtjev da 9. januar bude sekularni praznik.

Šef poslaničkog Kluba DNS-a Spomenka Stevanović rekla je da je usvojeni zakon kompromis između demokratski izražene volje naroda i odluke Ustavnog suda.

Predstavnici opozicije kritikovali su predložena rješenja ocijenivši da je Vlada svela Dan RS na fakultativni praznik i da je Srpska otišla mnogo dalje od onoga što je od nje tražio Ustavni sud BiH odlukom kojom je utvrdio da je neustavan dio Zakona o praznicima RS, koji propisuje da se Dan Republike obilježava 9. januara. Poslanik NDP-a Dragan Čavić smatra da je Vlada od Dana RS napravila neobavezujući praznik zbog čega je tražio da u zakonu bude precizirano da je to republički praznik.

- To ne piše. Zakon ima samo četiri člana i ja manji zakon nisam vidio - rekao je Čavić čiji NDP nije podržao zakon jer, kako kaže, nisu imali za šta da glasaju.

Šef Kluba poslanika PDP-a Miroslav Brčkalo je kazao da mu je žao što nisu prihvaćeni prijedlozi koje je iznio Čavić, ocijenivši da je rješenje truli kompromis zbog čega su bili uzdržani tokom glasanja.

Emotivan govor imala je potpredsjednik parlamenta RS Sonja Karadžić-Jovičević iz SDS-a koja je, zadržavajući suze, poručila da ovo nije smjela biti sjednica gdje se sukobljavaju mišljenja i skupljaju jeftini politički poeni.

- Kada neko nekome nanosi štetu, a da pri tome nema jasno iskristalizovanu korist, je čista pakost. Neka neko proba Ircima da zabrani Svetog Patrika, a gdje god su u svijetu slave ga na specifičan način. Žao mi je što Vlada nije uvažila prijedloge opozicije. Plašim se da je ovo samo kraj drugog čina i da nam slijedi treći čin koji vodi ka gašenju RS preko njenog imena do teritorije. SDS je glasao za jer, kao državotvorna stranka, postoji na osnovama 9. januara. Zakon nije po našem ukusu, ali ne možemo sebi dozvoliti da na ovakvom pitanju kažemo ne - rekla je Karadžić-Jovičević.

Među najoštrijim kritičarima zakona bio je poslanik NS-a Adam Šukalo tvrdeći da jedino "Domovina" ima razloga za slavlje jer su uspjeli da ukinu Dan Republike kao republički praznik, na šta mu je poslanik SNSD-a Srđan Milović odgovorio da danas slavi otadžbina, a ne "Domovina".

Ustavni sud BiH utvrdio je u novembru prošle godine na osnovu apelacije Bakira Izetbegovića da je neustavan dio Zakona o praznicima RS koji propisuje da je 9. januar Dan RS. RS je potom sprovela referendum na kome se 99,8 odsto građana koji su izašli na birališta izjasnilo da želi da 9. januar i dalje bude obilježavan kao Dan RS.

Dodik

Predsjednik RS Milorad Dodik naglasio je da je donesen zakon koji je izraz volje naroda iskazane na referendumu.

- RS je je pokazala ozbiljnu namjeru da čuva i jača tradiciju. Donesen je Zakon o Danu Republike i utvrđeno je da je to 9. januar. Zakon je donesen u skladu sa voljom naroda, a opozicija se demaskirala i oni bi ponovo da proizvedu krizu u RS. Prizivaju sankcije. Očito nisu shvatili da ih narod neće. Riječ je o luzerima koji su izgubili sve - istakao je Dodik.

Bojkot

Poslanici "Domovine", osim što nisu prisustvovali sjednici, najavili su da će razmisliti o daljem učešću u radu parlamenta do kraja ovog mandata zbog činjenice da su na svečanoj sjednici povodom 25 godina postojanja Narodne skupštine RS dodijeljene povelje prvom predsjedniku RS Radovanu Karadžiću i još nekim za njih spornim osobama.

Poslanik "Domovine" Nedim Čivić iz SDA je rekao da možda više nikad neće ući u Narodnu skupštinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana