Srebrenica oružje za udar na Srpsku

Ž. Domazet, V. Kulaga
Srebrenica oružje za udar na Srpsku

Banjaluka - Poslanik SDA u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Sadik Ahmetović uputio je juče inicijativu za izmjene Izbornog zakona BiH da bi Srebrenica dobila status posebne izborne jedinice.

Ukoliko bi ta inicijativa zaživjela, Srebrenica bi, zajedno sa Bratuncem, Vlasenicom, Milićima i Zvornikom bila posebna izborna jedinica prilikom glasanja za Narodnu skupštinu RS i Parlament BiH, a izbori bi se zasnivali na nacionalnoj strukturi stanovništva prema popisu iz 1991. godine. Taj ključ, prema Ahmetovićevom prijedlogu, važio bi i za pomenute opštine koje su sada dio iste izborne jedinice sa Srebrenicom prilikom izbora za Narodnu skupštinu RS. Ahmetović je zatražio i da pomenute opštine budu izdvojene u posebnu izbornu jedinicu za izbore za Parlament BiH, a sada su dio izborne jedinice koja obuhvata znatno širu teritoriju. Izbori za Skupštinu opštine Srebrenica takođe bi bili realizovani na osnovu popisa iz 1991. godine.

Ahmetović je inicijativu uputio radnoj grupi koja već duže vrijeme razmatra rješenja za izmjene izbornog zakonodavstva.

- Cilj izmjena Izbornog zakona BiH je da budu relaksirani odnosi u tom regionu i da bude zadovoljena pravda nakon ratnih zločina na tom području. Predlažem izmjene da bi se sprovele aktivnosti u pravcu ublažavanja posljedica zločina koji su počinjeni i da bi bili stvoreni uslovi za promovisanje mira, demokratije i pomirenja na cijelom prostoru BiH, a posebno na širem području Srebrenice - kazao je Ahmetović.

Bošnjaci bi na taj način dobili više predstavnika u Skupštini opštine Srebrenica, Narodnoj skupštini RS i Parlamentu BiH. Najviši zvaničnici RS istakli su da je Ahmetovićeva inicijativa neprihvatljiva i da predstavlja pokušaj udara na RS.

Predsjednik RS i lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je Srebrenica sastavni dio Srpske i da nema potrebe da ima bilo kakav poseban status.

- Ahmetovićeva inicijativa je apsolutno neprihvatljiva. Takve prijedloge smo već više puta čuli. Nema potrebe ni za kakav poseban status Srebrenice, koja je sastavni dio RS i u tom pogledu integralni dio izborne jedinice, kako je to predviđeno do sada i neće se tu ništa promijeniti - rekao je Dodik.

Član Predsjedništva BiH iz RS i počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić rekao je "Glasu Srpske" da je Ahmetovićeva inicijativa apsolutno neprihvatljiva i da je uvjeren da neće dobiti podršku ni od koga iz RS.

- To je očigledno usmjereno na jačanje njegove lične pozicije, a ne na to da se tako nešto i desi - kaže Ivanić.

Premijer RS Željka Cvijanović poručila je da nije realna inicijativa da Srebrenica, koja je u teritorijalno-administrativnom smislu sastavni dio Srpske, bude posebna izborna jedinica.

- Srebrenica se uklapa u podjelu izbornih jedinica kako je to definisano i našim zakonom, ali i zakonom BiH koji je okvirni zakon - rekla je Cvijanovićeva.

Poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH i član radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva Lazar Prodanović rekao je da je Ahmetovićeva inicijativa pokušaj udara na Srpsku.

- Taj plan neće proći. Inicijativa nema nikakvu šansu da dobije podršku, jer zadire u nadležnost entiteta. Izborne jedinice u Srpskoj su u nadležnosti Izbornog zakona RS. Ahmetović je svoju inicijativu, ako to već i želi, trebalo da podnese Narodnoj skupštini RS. Međutim, u svakom slučaju je neprihvatljiva i u funkciji je destabilizacije ukupnog stanja u BiH - rekao je Prodanović i dodao da je trenutno nemoguće mijenjati postojeći sistem izbornih jedinica u RS i za Narodnu skupštinu i za Predstavnički dom Parlamenta BiH.

Šef Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Aleksandra Pandurević smatra da je predložena inicijativa apsolutno neprihvatljiva.

- Srebrenica je dio ustavnopravnog sistema Srpske, iako je na prošlim lokalnim izborima imala poseban status, a SDS je i tada bio protiv toga. Izborni zakon BiH jasno propisuje kriterijume za formiranje izbornih jedinica. Ti kriterijumi mogu biti preispitani i u RS i u FBiH, ali nijedna opština ne može dobiti status izborne jedinice - rekla je Pandurevićeva i dodala da Ahmetović zbog svojih unutarpartijskih problema u SDA pokušava da sebi obezbijedi još jedan poslanički mandat.

Izmjene zakona

Lazar Prodanović je izjavio da radna grupa, koja će se danas sastati, radi na izmjeni Izbornog zakona BiH, ali da nema kapacitet da priprema izmjene koje se odnose na presude Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava.

- U tom smislu ključni su stavovi vodećih političkih lidera. Ako se govori o prekompoziciji FBiH, onda je riječ i o promjeni broja kantona, a to je stvar izmjena Ustava FBiH - rekao je Prodanović odgovarajući na pitanje novinara u vezi sa inicijativama za moguću reorganizaciju FBiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zemljotres u BiH!
Zemljotres u BiH!
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana