Spriječeno otimanje milijardu KM od RS

Goran Maunaga
Spriječeno otimanje milijardu KM od RS

Banjaluka - Iza zahtjeva iz FBiH da RS isplati odštetu za džamije porušene tokom rata i da nadoknadi nematerijalnu ratnu štetu krila se namjera za potpuno ekonomsko urušavanje Srpske, ali to je na vrijeme zaustavljeno reagovanjem Pravobranilaštva RS i odlukama Ustavnog suda BiH.

Sagovornik „Glasa Srpske“ iz pravosuđa na nivou BiH kaže da bi, da je to pošlo za rukom onima koji su stajali iza tih planova, RS kroz tužbe i sudske procese bila oštećena za više od 800 miliona maraka bez kamata, odnosno ukupno za više od milijardu KM.

Ustavni sud BiH nedavno je odbio kao neosnovanu apelaciju Medžlisa Islamske zajednice Mostar podnesenu na presudu Vrhovnog suda RS kojom je odlučeno da Srpska nije odgovorna za rušenje 18 džamija u Hercegovini. Ista odluka donesena je i prije dvije godine za islamske vjerske objekte na području Brčko distrikta, a presudom Vrhovnog suda RS od februara 2012. godine Pravobranilaštvo RS je dobilo spor vrijedan 64,7 miliona maraka protiv Islamske zajednice u BiH koja je tužila Srpsku i grad Banjaluku za naknadu štete za porušene vjerske objekte u najvećem gradu Srpske tokom 1993. godine.

Ustavni sud BiH je usvojio i apelacije Pravobranilaštva RS podnesene na odluke sudova i poništio ranije presude kojima je Srpska bila obavezana da fizičkim licima isplati naknadu ratne nematerijalne štete zbog smrti bliskih srodnika za vrijeme rata u BiH.

Sagovornik „Glasa“ ističe da je odlukom Ustavnog suda presječena grupa tužbi koja se odnosila na džamije.

- Nakon što je Ustavni sud prije dvije godine odbio zahtjev za džamije u Brčkom, nije bilo logično podnošenje novog zahtjeva za istu stvar. U apelaciji Medžlisa Islamske zajednice Mostar su se pozivali na presudu u Haškom tribunalu bivšoj predsjednici RS Biljani Plavšić i bivšem predsjedniku Narodne skupštine RS Momčilu Krajišniku. Argument je bio da je rukovodstvo RS doprinijelo uništavanju vjerskih objekata i iz toga su izvlačili tvrdnje da je cijela RS odgovorna jer su oni predstavljali institucije Srpske - kaže naš sagovornik i dodaje da je zato odluka Ustavnog suda BiH donesena tijesnom većinom.

Iako je veliki talas zaustavljen, naš izvor dodaje da bi nova akcija protiv Srpske mogla uslijediti nakon pravosnažnih presuda prvom predsjedniku RS Radovanu Karadžiću i komandantu Glavnog štaba Vojske RS generalu Ratku Mladiću.

- Podnosioci tužbi ići će u tom pravcu pozivajući se na udruženi zločinački poduhvat i na odgovornost kompletne javne vlasti u Srpskoj. Nadaju se da više ne bi bilo zastarjelosti i da ne bi bio uziman u obzir Zakon o obligacionim odnosima. Zato podnosioci te zahtjeve stalno zanavljaju, nadajući se da će jednom od presuda dovesti u pitanje status RS. To je cilj, a sve se gleda dugoročno - zaključio je naš sagovornik.

Bivši pravobranilac RS Slobodan Radulj kaže da su predmeti masovnih tužbi iz FBiH protiv Srpske za nematerijalnu ratnu štetu i zahtjevi za isplatu štete za rušenje džamija usko povezani zbog iste namjere i cilja.

  • Mi smo uspjeli da dokažemo da to nema pravni osnov. Sad se vidi da je sve to bilo politički, a ne pravno motivisano. Kad su izgubili, tražili smo da plate sudske troškove, što nije mali iznos. Izgovor im je bio da nisu bili upućeni u sve i da ih je neko prevario. Tvrdili su i da su falsifikovani njihovi potpisi, a toga je zaista i bilo, mada je većina znala u šta ulazi - kaže Radulj i dodaje da se radi o velikom porazu bošnjačkih centara moći.

Pelcer za budućnost

U Ustavnom sudu BiH postoji predmet u kome jedna osoba traži da bude oslobođena parničnih troškova, a riječ je o slučaju jednog od logoraša koji su podnosili tužbe protiv RS za naknadu nematerijalne štete.

- Nadležni sudovi su to izričito odbili, kao i mnogo drugih, ali ta apelacija je jedva odbijena. Tu nije motiv izbjegavanje sudskih troškova, nego da se i nakon stotina odbijenih tužbi protiv RS dođe do pelcera koji bi bio primijenjen nakon pravosnažnih presuda Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću. Svi bi ponovo krenuli u tužbe protiv RS znajući da neće plaćati sudske troškove - pojasnio je naš sagovornik.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana