Sazrelo vrijeme za novi ustav

Svjetlana Šurlan
Sazrelo vrijeme za novi ustav

Banjaluka - Ustav RS je neophodno izmijeniti ili donijeti novi kako bi bilo obezbijeđeno bolje funkcionisanje svih institucija u Srpskoj, istaknuto je juče na svečanoj akademiji održanoj povodom 20 godina od početka rada Ustavnog suda RS.

Predsjednik Ustavnog suda Džerard Selman rekao je da ta institucija odražava samostalnost i dio suverenosti RS.

- Ustavom koji je donesen u februaru 1992. godine, RS je konstituisala sve svoje organe prije izbijanja tragičnog sukoba u BiH. Stvaranjem uslova za rad Ustavnog suda, RS se uvrstila među društvene zajednice koje poštuju najviše međunarodne pravne standarde - rekao je Selman i dodao da je sud počeo sa radom 1994. godine i da je od tada riješio više od 2.000 predmeta.

Selman je istakao da je neophodno pokrenuti postupak donošenja novog Ustava RS jer je dio amandmana koji su usvajani od 2000. do 2008. godine jednostavno tehnički neprimjenjiv.

- Zbog toga ima nedoumica, kako u donošenju zakona, tako i u njihovom sprovođenju, ali i u donošenju odluka Ustavnog suda. Određena poglavlja koja se odnose na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa koncipirana su tako da ih je teško tumačiti i sprovoditi - rekao je Selman.

Kao argument za izmjenu Ustava naveo je i obezbjeđivanje uslova da Narodna skupština RS ima veću prohodnost u donošenju zakona, nego što je sada slučaj zbog odnosa sa Vijećem naroda RS.

- Ako se stvore politički uslovi za to, preporuka je da se ide u donošenje novog ustava jer ovaj ima toliko amandmana da više ne bi bilo moguće amandmanima djelovati - kazao je Selman.

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je da 20 godina rada Ustavnog suda značajan jubilej imajući u vidu turbulentna dešavanja na prostoru BiH i stvaranje RS.

- Bilo je izazova ne samo prilikom donošenja političkih odluka nego i za pravno funkcionisanje i uspostavljanje pravnog sistema. U svemu tome Ustavni sud je izgradio autoritet - istakao je Dodik i dodao da je ovaj sud uvijek donosio rješenja koja su jačala pravni sistem RS i da afirmisao najvažnije vrijednosti - pravnu sigurnost, pravo na život, pravo na rad i sva druga prava.

Najavio je da će inicirati donošenje novog ustava, koji mora na jasan način precizirati različite pozicije vlasti i afirmisati pravo RS da izgradi politički sistem kako njoj odgovara.

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić istakao je da je Ustavni sud jedna od najznačajnijih institucija i da zajedno sa parlamentom i predsjednikom RS predstavlja najviši nivo vlasti.

- Ustavni sud je vrlo važan simbol državnosti RS - dodao je Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana