Savez za promjene ponovo bojkotuje predsjednika RS

Danijela Stokanić, Željka Domazet
Savez za promjene ponovo bojkotuje predsjednika RS

Banjaluka - Predstavnici Saveza za promjene neće se odazvati pozivu predsjednika RS Milorada Dodika na za sutra zakazane konsultacije političkog vrha Srpske u vezi sa radom Suda i Tužilaštva BiH, potvrdio je "Glasu Srpske" potpredsjednik NDP-a Zdravko Krsmanović.

- U srijedu smo se na sastanku u Palama dogovorili da na sastanak kod predsjednika ne idemo zato što svaki put kad bismo pružali ruku, završimo krivih leđa. Pozove vas kao predsjednik Republike, a na sastancima se uglavnom ponaša kao predsjednik SNSD-a i od toga pravi politički profit za svoju političku opciju - kazao je Krsmanović.

Poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Dušanka Majkić istakla je da opozicija svojim potezima najbolje govori o sebi.

- Kada je god u ključnim trenucima za RS trebalo grupisati snage, Savez za promjene je bio na nekoj drugoj strani. Ali to je odgovornost onih koji nisu u stanju da se dogovore o sljedećim koracima u korist srpskog naroda. Nažalost, to se ponavlja uvijek u trenucima kada nam se spremaju najteže stvari koje se mogu dogoditi jednom narodu, a to je da su srpske žrtve ponižene i da Srbe masovno osuđuju za zločine, a da ključni ljudi iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda nisu sankcionisani i procesuirani za ono što su bez sumnje uradili u proteklom ratu - kazala je Majkićeva i dodala da će narod prepoznati ko je kako radio i presuditi na izborima.

Dodik je na sastanak pozvao predsjednika Narodne skupštine RS Nedeljka Čubrilovića, premijerku Željku Cvijanović, ministre unutrašnjih poslova i rada i boračko-invalidske zaštite Dragana Lukača i Milenka Savanovića, predsjednike srpskih političkih partija zastupljenih u parlamentu RS i predstavnike Srpske u institucijama BiH. Poziv na sastanak upućen je, između ostalog, boračkim i drugim udruženjima proisteklim iz rata i mitropolitu dabrobosanskom Hrizostomu, a na spisku pozvanih je 30 osoba.

Inicijalna kapisla za sastanak bila je oslobađajuća presuda koju je Sud BiH izrekao ratnom komandantu Armije RBiH u Srebrenici Naseru Oriću koji je bio optužen za svirepa ubistva srpskih zarobljenika. Dodik je istakao da je cilj sastanka da bude postignut dogovor o daljem preduzimanju mjera u vezi s tom presudom.

- Presuda Oriću je nedopustiva i preko ovakvog rada Suda i Tužilaštva BiH se ne može preći. Svakome je sada jasno, bio on Srbin ili ne, da se htjelo presuđivati Srbima, a one koji su učinili zlo Srbima ostavljati nevinim, kao što je u ovom slučaju. U RS je potrebno političko jedinstvo da bi, zbog budućnosti, bili odbačeni Sud i Tužilaštvo i kreiran neki drugi dogovor. Nisam protiv toga da u okviru nekog drugog rješenja budu zadržani Sud i Tužilaštvo BiH, ali definisani na drugačijim osnovama od postojećih - rekao je Dodik i ponovo pozvao Srbe koji rade u tim institucijama da ih napuste, najavivši da će im tim povodom pojedinačno uputiti pismo.

Dodik je istakao da je njegov prijedlog da bude obustavljen rad Suda i Tužilaštva BiH.

- To bi bilo na snazi dok ne bude doneseno novo zakonsko rješenje koje bi išlo za tim da oni budu usmjereni isključivo na nadležnosti u vezi sa BiH i da nemaju nadležnosti nad entitetima. Ako to ne dogovorimo, za to sam da se blokira kompletan rad u BiH i da se ništa ne dešava dok se to ne završi - rekao je Dodik.

Lideri SDS-a, PDP-a i NDP-a, stranaka koje čine Savez za promjene, smatraju da se Sud i Tužilaštvo BiH ne mogu više baviti pitanjem ratnih zločina i da nadležnost nad tim slučajevima u potpunosti treba da preuzmu sudovi i tužilaštva RS i FBiH. Vukota Govedarica, Branislav Borenović i Dragan Čavić poručili su u srijedu naveče da je krajnje vrijeme da predsjednik Suda BiH i glavni tužilac BiH budu direktno birani u Parlamentu BiH.

- Zaključili smo da je ovakav rad Suda i Tužilaštva BiH neodrživ, a samim tim to znači da uskraćujemo njihovu nadležnost nad predmetima ratnih zločina - rekao je Govedarica i dodao da će prijedlog ponuditi svim političkim partijama i da su otvoreni za razgovore.

Poslaničko pitanje

Klubovi poslanika SDS-SRS-a, PDP-a i NDP-a u Narodnoj skupštini RS uputili su juče poslaničko pitanje Republičkoj komisiji za sprovođenje referenduma koje se odnosi na sprovođenje skupštinske odluke o referendumu o radu Suda i Tužilaštva BiH, koja je objavljena u "Službenom glasniku".

Oni su se interesovali kako teku pripreme za održavanje referenduma, koliko je sjednica održala komisija, koliko će sprovođenje referenduma koštati i koliko planiraju da štampaju glasačkih listića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana