SNSD daje kandidate i u Doboju i Zvorniku

Darko Gavrilović
SNSD daje kandidate i u Doboju i Zvorniku

Banjaluka - SNSD je sudeći prema sporazumu tri stranke iz vladajuće koalicije u Srpskoj najbliži poziciji da predloži kandidate za gradonačelnike Doboja i Zvornika.

Ove dvije lokalne zajednice najznačajnije su u paketu koji nije definitivno obuhvaćen sporazumom SNSD-a, DNS-a i SP-a o raspodjeli kandidatura za gradonačelnike i načelnike. Sporazumom koji su potpisali lideri tri stranke i zvanično ga predstavili u četvrtak definisano je da sa zajedničkim kandidatom na lokalne izbore izađu u većini lokalnih zajednica. Dogovor u Doboju, Zvorniku, Kotor Varošu, Čelincu, Šipovu, Ribniku i Čajniču prepušten je lokalnim odborima stranaka.

- SNSD i SP će na lokalnom nivou odlučiti o kandidatu za gradonačelnike Doboja i Zvornika. Stranke zadržavaju pravo da ukoliko ne postignu dogovor daju svoje kandidate. DNS će podržati kandidata SNSD-a u Doboju i Zvorniku - navedeno je u sporazumu koji je u posjedu "Glasa Srpske".

Odluka o nominaciji kandidata u Čelincu i Šipovu, kako je navedeno u sporazumu, pašće između lokalnih odbora SNSD-a i DNS-a, a socijalisti su zauzeli stav da će u obje opštine podržati većeg partnera u koaliciji.

SNSD i SP dogovorili su da će imati zajedničkog kandidata za načelnika Ribnika, ali tu poziciju želi i DNS.

- Lokalna organizacija DNS-a će odlučiti o svom angažmanu u ovoj opštini - navedeno je u koalicionom sporazumu.

SNSD i SP su saglasni da lokalne organizacije odrede svog kandidata za načelnika Čajniča, a najjača stranka u koaliciji već ima podršku DNS-a. Situacija je za sada najkomplikovanija u Kotor Varošu gdje niko nije obezbijedio podršku bilo kojeg partnera, jer sve tri stranke žele za načelnika kandiduju svog čovjeka.

Osim lokalnih zajednica za koje je sporazumom definisano koja će stranka predložiti zajedničkog kandidata, SNSD, DNS i SP će zajedno nastupiti i u Bijeljini i Srebrenici. Ranije je dogovoreno da će u najvećem semberskom gradu podržati kandidata "Uspješne Srpske" Zlatka Maksimovića, dok u Srebrenici sve srpske stranke podržavaju Mladena Grujičića. SNSD, DNS i SP obavezale su se i da će u Donjem Žabaru podržati kandidata njihovog koalicionog partnera u republičkoj vlasti SRS.

Lokalni izbori zakazani su za 2. oktobar, a stranke imena kandidata za gradonačelnike i načelnike treba da prijave Centralnoj izbornoj komisiji BiH do 4. jula.

Kase odvojene, materijal identičan

SNSD, DNS i SP definisali su u sporazumu i tehnička pitanja koja se tiču predizborne kampanje.

- Svaka stranka posebno snosi troškove predizborne kampanje za svakog svog kandidata. Stranke će postići naknadni sporazum kako bi izborni materijal bio unificiranog izgleda - navedeno je u koalicionom sporazumu.

DNS spreman, Pavić ne ide u trku

Predsjednik DNS-a Marko Pavić izjavio je da se zbog ličnih i porodičnih razloga neće kandidovati za četvrti mandat gradonačelnika Prijedora. Pavić je istakao da je za tu poziciju predložen predsjednika Gradskog odbora DNS-a Prijedor Milenko Đaković.

Generalni sekretar DNS-a Dragutin Rodić rekao je u petak poslije sjednice stranačkog predsjedništva da su kadrovski i organizaciono spremni za lokalne izbore i da imaju snagu da osvoje oko 100.000 glasova.

- DNS je formirao odbore u svim gradovima i opštinama u RS i u pet lokanih zajednica u FBiH. Prema prvobitnim procjenama za izbornu kampanju i izbore potrošićemo 300.000 do 400.000 maraka. Moguće je da dosadašnji slogan "Riječ je riječ" bude zamijenjen sloganom "Mi znamo kako" - kazao je Rodić.

M. Mi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana