Romanić: Krivične prijave protiv odgovornih u Tužilaštvu BiH

ATV
Romanić: Krivične prijave protiv odgovornih u Tužilaštvu BiH

Tužilaštvu BIH spremaju se krivične prijave zbog neizvršavanja sudske odluke u slučaju Dobrovoljačka.

Uveliko je probijen rok od tri mjeseca koji je Ustavni sud BIH, još u februaru, dao Tužilaštvu da odluči po prigovorima zbog obustavljanja istrage u tom slučaju. To je vrijeđanje zdravog razuma, kaže Milan Romanić, advokat porodica koje su apelacijama Ustavnom sudu pokušale ponovo da pokrenu istragu. 

“U pitanju je sad i krivično djelo neizvršavanje sudske odluke, ja ću svakako podnijeti i krivičnu prijavu protiv odgovornih u Tužilaštvu BiH. Ali nemam neke nade da će ta krivična prijava rezultirati podizanjem optužnice. Ako bi iko trebao da poštuje odluke Ustavnog suda onda je to Tužilaštvo BiH. Ja ne vidim drugi razlog da se oteže sa rješavanjem prigovora, jer su u taj zločin umiješani zvaničnici bivše republike BiH,” rekao je Romanić.

Među tim zvaničnicima su bivši član Predsjedništva BIH Ejup Ganić i Jovan Divjak, bivši komandant armije BiH.  Prije šest godina, protiv njih i još 12 osumnjičenih u slučaju Dobrovoljačka, obustavljena je istraga. Pripadnici Armije BiH u maju 92. godine prekršili su dogovor mirnog povlačenja kolone JNA iz kasarne Lukavica. Tada su ubili i Obrada Gvozdenovića. Nesprovođenjem Sudske odluke ubili su ga ponovo, kaže njegova sestra Gordana Gvozdenović.

“Nemam riječi, vjerujte da nemam riječi da iskažem bol, povredu i poniženje. Znači poniženje! Smatramo da je njihov takav postupak takav da samo govori o njihovom radu. Kako se odnose prema srpskim žrtvama i Tužilaštvo i Sud i svi. Znači samo o njihovom radu i nepravdi prema našim žrtvama Srpskim,” rekla je Gvozdenovićeva.

“Tužilaštvo BiH prešlo je sve granice, kažu u Republičkom centru za istraživanje rata i ratnih zločina. Ne samo da ne poštuju institucije nego ponižavaju i žrtve,” kaže Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih.

U Sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici, drugog i trećeg maja 92. godine ubijeno je 42-oje ljudi prilikom povlačenja kolone JNA iz Kasarne u Lukavici. Raniju obustavu istrage obrazložili su riječima da je kolona bila legitimni vojni cilj. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana