RS i FBiH kreću u izmjene budžeta

Vedrana Kulaga
RS i FBiH kreću u izmjene budžeta

Banjaluka - Vlada RS će do kraja jeseni uraditi rebalans ovogodišnjeg budžeta Srpske, a federalna Vlada će već za nekoliko dana posegnuti za istim mehanizmom kako bi amortizovali izostanak novca od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Premijer RS Željka Cvijanović rekla je da će Vlada RS duboko u jesen ići sa rebalansom budžeta.

- Kada smo radili rebalans, nismo to činili više puta godišnje kao zemlje u okruženju. Čekali smo jesenji period da znamo kako stvari stoje i šta treba uraditi jednim rebalansom da bismo nakon toga mogli da se posvetimo usvajanju budžeta za sljedeću godinu - rekla je Cvijanovićeva.

Stari stend-baj aranžman sa MMF-om je, kako je kazala, u suštinskom smislu prestao da postoji još krajem prošle godine, kada su izostale dvije tranše koje su trebalo da budu povučene u iznosu od 85 miliona KM. Novac od MMF-a nije pristizao ni tokom ove godine, a nije zaključen ni novi aranžman, što se značajno odrazilo na entitetske budžete.

- Sada se radi na pregovorima u vezi sa zaključenjem novog aranžmana s tim da su nam predstavnici MMF-a, kada smo razgovarali s njima, rekli da će voditi računa i o činjenici da nismo povukli sredstva ranije pa smo očekivali da ćemo dobiti ponudu za veći iznos novca - dodala je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je Vlada RS, uprkos tome što je bila suočena sa poteškoćama u vezi sa izvršenjem budžeta, uspjela da obezbijedi redovnost isplata najvažnijih stavki kao što su plate i penzije i izmirenje akumuliranih obaveza iz prethodnog perioda.

- To smo iščistili i krenuli u iščišćavanje tekućih obaveza, što ne ide željenom dinamikom zbog kašnjenja isplata u oblasti poljoprivrede, dok se druge obaveze manje-više izvršavaju - dodala je Cvijanovićeva.

Osim izostanka novog aranžmana, BiH nije dobila ni sav novac iz prethodnog aranžmana, jer je povučeno samo osam od 12 tranši. Tranše koje su blokirane vrijede 153,1 milion evra. Aranžman koji je Izvršni odbor MMF-a odobrio BiH u septembru 2012. godine istekao je krajem juna ove godine, ali s obzirom na nedostatak napretka u sprovođenju reformi, BiH nije doznačen sav novac iz tog aranžmana.

Zbog izostanka novca od MMF-a sa mnogo većim problemima se suočava FBiH, čija će Vlada za deset do 15 dana krenuti u rebalans budžeta. Federalni premijer Fadil Novalić istakao je juče u Banjaluci da manjak u budžetu iznosi 240 miliona KM i da se od te sume 200 miliona odnosi na tranše od MMF-a koje su bile planirane u kasi.

- Zbog toga smo primorani da nađemo izvore koji će to pokriti. Ako to ne bude novi aranžman sa MMF-om moraćemo se okrenuti komercijalnim bankama u vezi sa čim je Vlada već u pregovorima. Idemo u rebalans prvenstveno zbog odobravanja 20 miliona KM za podsticaj prvog zapošljavanja do Nove godine - kazao je Novalić.

Ekonomisti smatraju da su problemi u budžetima logična posljedica izostanka novca od MMF-a. Izvršni direktor Udruženja ekonomista RS - SWOT Saša Grabovac ocijenio je da je rebalans budžeta najrealniji put kojima mogu krenuti vlade RS i FBiH.

- Izostanak novca od MMF-a mogao bi natjerati nadležne da pokušaju naći uštede na realnim osnovama. To znači da će smanjiti potrošnju, što je zdravija varijanta od drugih modela kojima se može pristupiti - rekao je Grabovac koji smatra da bi zbog neizvjesnosti u vezi sa zaključenjem novog aranžmana sa MMF-om i opšteg stanja u budžetima moglo doći do većih kašnjenja u isplatama.

Nastavak reformi

Premijeri RS i FBiH su, osim o finansijskim temama, razgovarali i o nastavku sprovođenja reformi i usvajanja zakona neophodnih za napredak na putu ka EU.

Željka Cvijanović je rekla da je Vlada RS opredijeljena za nastavak saradnje sa federalnom Vladom u vezi sa usaglašavanjem zakonskih rješenja u skladu sa reformskom agendom, te definisanjem komplementarnih rješenja radi što efikasnijeg djelovanja u strateškim sektorima. Ona je ponovila da reformske mjere koje se u RS sprovode, a koje su predviđene i Ekonomskom politikom za 2015. godinu, nude dugoročna sistemska rješenja čiji je cilj stabilizacija privrednih prilika, privredni rast i povećanje zaposlenosti.

Na sastanku je razgovarano i o primjeni reformske agende i osnovnim pravcima djelovanja vlada RS i FBiH kao ključnih nosilaca reformskih procesa u BiH. Cvijanovićeva je kazala da je mehanizam koordinacije ključ ponašanja vlasti i da očekuje da će u idućim danima biti završena usklađivanja u prijedlogu mehanizma koordinacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana