RS blokadom došla do milion i po KM

Marijana Miljić
RS blokadom došla do milion i po KM

Banjaluka, Sarajevo - Srpska je blokadom računa Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u bankama za dva dana naplatila milion i po od 28 miliona maraka duga sa kamatama čija je isplata naložena i pravosnažnom i izvršnom sudskom presudom.

Dug je nastao zbog kašnjenja poravnanja raspodjele prihoda za 2009. i 2010, a RS je presudu dobila još 2015. godine. Računi UIO blokirani su u četvrtak nakon što je Pravobranilaštvo RS zatražilo da na taj način bude naplaćeno 15 miliona maraka duga plus kamate. Ovaj potez Pravobranilaštva uslijedio je nakon što predstavnici FBiH u Upravnom odboru UIO nisu željeli da prihvate prijedlog za rješenje tog problema koji je ponudio direktor UIO Miro Džakula.

- Na sjednici Upravnog odbora UIO održanoj u ponedjeljak Džakula je dostavio prijedlog odluke kako da riješimo problem naplate na osnovu pravosnažne sudske presude. Srpska i predsjednik Upravnog odbora UIO Vjekoslav Bevanda bili su saglasni da to bude riješeno u skladu sa dostavljenim prijedlogom, ali su protiv bili predstavnici FBiH - rekao je ministar finansija RS Zoran Tegeltija.

Džakulin prijedlog je podrazumijevao da mjesečno tri miliona maraka koje pripadaju FBiH bude prebacivano Srpskoj sve do namirenja duga. Kako je taj prijedlog propao, RS se odlučila na krajnju mjeru i zatražila blokadu računa UIO.

U UIO ističu da blokada računa ne ugrožava njihov rad.

- UIO je u petak entitetima i Brčko distriktu raspodijelila 24,3 miliona maraka prikupljenih u četvrtak od indirektnih poreza. Ukupan iznos za raspodjelu trebalo je da bude 25,4 miliona KM. Razlog za umanjenje iznosa je blokada 1,1 milion maraka na uplatnim računima javnih prihoda od indirektnih poreza od strane Nove banke - kazao je načelnik Odjeljenja za komunikacije u UIO BiH Ratko Kovačević.

Blokirano je 478.000 maraka depozita građana, koji je uplaćivan za osiguranje carinskog duga.

- Nova banka je od tog iznosa blokirala 226.000, a NLB banka 252.000 maraka. Dakle ukupno je blokirano nešto više od 1,5 miliona maraka - kazao je Kovačević.

Predsjedavajući Upravnog odbora UIO Vjekoslav Bevanda rekao je da je učinio sve da sudske odluke budu ispoštovane uključujući i ovu koja je dovela do blokiranja računa UIO.

- Više puta je na sjednicama Upravnog odbora raspravljano o rješavanju ovog problema i bilo je jasno da je ovakav scenario moguć, iako je najlošiji jer urušava najprofitabilniju i jednu od najboljih institucija BiH - rekao je Bevanda, koji je i ministar finansija i trezora BiH.

Podsjetio da je rukovodstvo UIO ponudilo Upravnom odboru više rješenja i da predstavnici FBiH nisu prihvatili nijedno.

  • Nepostojanje dogovora kojim bi bila ispoštovana izvršna presuda dovelo je do blokade računa i ovaj problem neophodno je što prije rješavati kako ne bi doveli u pitanje fiskalnu stabilnost BiH. Tužbe ne vode nigdje osim u probleme - naglasio je Bevanda i dodao da bi najbolje bilo da sjednice Upravnog odbora UIO, Savjeta ministara i Fiskalnog savjeta BiH budu otvorene za javnost kako bi se vidjelo kome je na prvom mjestu opšti interes, a kome politikantstvo.

Novac od putarine

Vjekoslav Bevanda je pozvao entitete da pokušaju pronaći kompromis i za raspodjelu prihoda od putarine.

Zbog protivljenja predstavnika FBiH blokirano je oko 100 miliona maraka prikupljenih od putarine i namijenjenih za izgradnju autoputeva. Vlasti FBiH ne pristaju na raspodjelu novca prema odluci iz 2009. godine, a zbog blokade novca javna putarska preduzeća u entitetima moraju da posežu za zaduženjima.

U Ministarstvu finansija FBiH tvrde da raspodjelu novca prikupljenog od akciza na gorivo koji je namijenjen za izgradnju autoputeva treba da razmotri Fiskalni savjet BiH, iako to tijelo nije nadležno za rješavanje tog problema, nego Upravni odbor UIO BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana