Протјерано 15 опасних странаца

Ведрана Кулага
Протјерано 15 опасних странаца

Сарајево - Служба за послове са странцима БиХ лани је располагала информацијама о 103 безбједносно интересантна страна држављанина, од којих је 15 пронађено и протјерано из БиХ јер су представљали велику пријетњу за њене грађане.

Ти подаци су објелодањени у извјештају о раду Службе за 2016. годину, а када се прошлогодишњи подаци упореде са онима из 2015. године, видљиво је да је знатно повећан број особа интересантних са аспекта безбједности јер их је те године на листи било 29, а протјерано их је 12.

Од 103 безбједносно интересантна странца који су лани били под под лупом, Служба је предузимањем одређених радњи и појачаном контролом кретања и боравка странаца у БиХ пронашла, процесуирала и изрекла мјере протјеривања за 15 њих, док остала лица нису пронађена на територији БиХ.

- Податке о свих 103 лица који представљају пријетњу јавном поретку и безбједности БиХ Служба је евидентирала у базу Регистра одређених странаца (РОС), којој приступ има Гранична полиција БиХ, те ће за оне који нису на подручју БиХ приликом покушаја уласка у БиХ бити одбијен улазак - наведено је у извјештају.

У надлежним службама кажу да су лица која су протјерана у БиХ ушла илегално, а нико није могао да прецизира о чијим је држављанима ријеч.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић каже да се међу безбједносно интересантним лицима налазе особе које могу бити пријетња због радикалних ставова и пропагирања насилног екстремизма, али и особе које се доводе у везу са организованим криминалом и шверцом оружја.

- Један број лица која су протјерана доводи се у везу са сиријским ратиштем. Један број је илегално улазио у БиХ из прихватног центра у Шиду из Србије. Ми смо дошли до тих података и отказали смо боравак у БиХ и забранили одређени период улазак у БиХ свима који представљају опасност по безбједност земље - рекао је Мектић.

Директор Службе за послове са странцима Слободан Ујић нагласио је да је лани, имајући у виду важност међуагенцијске сарадње и размјене информација, Служба координисала активности, иницирала и остваривала свакодневну сарадњу са агенцијама у БиХ, Тужилаштвом БиХ, међународним и невладиним организацијама.

- Инспектори за странце наше Службе и други овлашћени службеници, предузимајући све потребне мјере и радње из наше надлежности, у свом свакодневном раду су долазили до веома корисних и у највећој мјери поузданих оперативних сазнања о нерегуларним миграцијама, као и сазнања која су се могла довести у везу са кривичним дјелима из надлежности других безбједносних агенција - истакао је Ујић.

Прикупљена сазнања су, каже, анализирана и процијењена од стране службеника Сектора за оперативну подршку, што је резултирало израдом информација о прикупљеним оперативним сазнањима које су достављане на поступање Тужилаштву БиХ, Обавјештајно-безбједносној агенцији, Агенцији за истраге и заштиту, Граничној полицији, ентитетским МУП-овима и другим институцијама.

- Служба је у даљу надлежност доставила 179 информација - нагласио је Ујић.

Службеници Службе за послове са странцима имали су лани пуне руке посла и са странцима који нису поштивали добијене дозволе за боравак у БиХ. Највећи број протјеривања, те отказа безвизног и привременог боравка са изреченом мјером протјеривања односио се на држављане Турске, Србије, Албаније, као и самопроглашеног Косова. Мјере протјеривања су најчешће изречене због незаконитог уласка у БиХ, боравка након истека рока важења визе или дозволе боравка, те боравка у БиХ након истека важења безвизног боравка. Било је и оних којима је захтјев за одобрење боравка одбијен, а нису напустили БиХ у року одређеном за добровољно напуштање.

Потраге

У извјештају Службе за послове са странцима БиХ пише да је забиљежен и континуитет потрага за страним држављанима од стране пореских и судских органа, тужилаштава, као и полицијских и безбједносних агенција, због кривичних дјела у вези са утајама пореза, као и сумњом у поступке који се могу довести у везу са кривичним дјелом прања новца.

Поправљена је сарадња са институцијама на подручју БиХ о кретању, боравку странаца и размјени информација.

- Од јануара до децембра 2016. године остварена је службена сарадња у 12.105 случајева, а годину раније у 9.687 случајева - наведено је у извјештају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана