Privreda i saobraćaj u fokusu jačanja saradnje Srpske i Srbije

Vedrana Kulaga
Privreda i saobraćaj u fokusu jačanja saradnje Srpske i Srbije

Banjaluka - Zajednička sjednica vlada Srpske i Srbije biće održana sutra u Beogradu, a ministri će razmotriti nove mogućnosti i projekte za dodatno jačanje privrednih, saobraćajnih, kulturnih i drugih veza.

To će biti prva zajednička sjednica u mandatu ove Vlade Srbije, a Srpska je već spremila preliminarni spisak tema o kojima se još pregovora sa zvaničnim Beogradom. Vlade bi trebalo da analiziraju stepen dosadašnje saradnje kroz zajedničke projekte i razmotre nove mogućnosti kako bi olakšale poslovanje privrednim subjektima sa obje strane Drine. Na zajedničkoj sjednici vlada dominiraće i teme iz oblasti građevinarstva i saobraćaja.

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić kaže da će sa kolegama iz srpske Vlade prečešljati projekte koji su aktuelni duže vrijeme. Jedna od tema biće i priznavanje takozvane velike licence za građevinska preduzeća.

- U Srpskoj i Srbiji nije isti način izdavanja tih licenci. Kod nas je to nešto jednostavnije, ali nadam se da ćemo se dogovoriti na koji način bi već izdate licence u Srpskoj bile priznate u Srbiji i obrnuto - rekla je Golićeva i dodala da će biti riječi i o zaštiti životne sredine, odnosno o zbrinjavanju otpada.

Jedna od tema biće i Nacionalni park "Drina" nakon što je Narodna skupština RS usvojila Zakon o Nacionalnom parku "Drina" s krajnjim ciljem da on bude stavljen pod zaštitu UNESKO-a.

Na stolu će biti i nekoliko informacija iz oblasti saobraćaja i to mahom one koje se odnose na dodatne veze Srpske i Srbije. U Ministarstvu saobraćaja i veza RS kazali su da će biti razmatrano potpisivanje memoranduma iz oblasti poštanskog saobraćaja i telekomunikacija i aktivnosti u vezi sa izgradnjom mosta kod Bratunca i autoputa Beograd - Sarajevo.

- Biće riječi o uspostavljanju redovnog saobraćaja muzejskog voza "Nostalgija" na Muzejskoj pruzi uzanog kolosijeka Mokra Gora - Višegrad - kazali su u Ministarstvu saobraćaja i veza RS.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS su istakli da će sa kolegama iz Srbije potpisati memorandum o saradnji u periodu od 2017. do 2021. godine. Unapređenje saradnje sa Srbijom planiraju i u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS. Ministar Stevo Mirjanić je na nedavnom sastanku sa delegacijom Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije ocijenio da je dosadašnja saradnja bila uspješna, ali da treba da bude proširena.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je nedavno da Srpska i Srbija mnogo stvari mogu da iskoriste u perspektivi i da je regionalna saradnja izuzetno značajna. Naglasila je da je rad na izgradnji mosta koji povezuje Ljuboviju i Bratunac pravi pokazatelj za to.

Sporazum o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa između Srpske i Srbije potpisan je u septembru 2006. godine i on je temelj za saradnju Banjaluke i Beograda.

Deklaracija

RS i Srbija su proteklih nekoliko mjeseci zajednički radile na tekstu deklaracije o opstanku srpskog naroda. Prvi nacrt deklaracije trebalo bi da bude završen do polovine mjeseca, poslije čega će se sastati svi učesnici na nivou radne grupe zadužene za njenu izradu da bi finalizirali proceduru i uputili dokument u javnost.

Deklaracija će obuhvatiti i prava na upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma te izučavanje i njegovanje kulture i istorije s ciljem očuvanja srpskog nacionalnog interesa u regionu.

Neke od tačaka dnevnog reda

* priznavanje licenci za građevinska preduzeća

* zaštita Nacionalnog parka "Drina"

* zbrinjavanje otpada

* izgradnja mosta Bratunac - Ljubovija

* izgradnja brze ceste Beograd - Sarajevo

* uspostavljanje redovnog saobraćaja muzejskog voza Mokra Gora - Višegrad

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana