Пресуда Орићу држи референдум у животу

Ведрана Кулага, Жељка Домазет
Пресуда Орићу држи референдум у животу

Бањалука, Сарајево - Коначна судбина одлуке Народне скупштине РС о расписивању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ биће позната након консултација које ће ускоро бити одржане на највишем политичком нивоу, али их за сада власт и опозиција у Српској дочекују са супротстављеним ставовима.

Одлука о референдуму усвојена је у јулу 2015. године, али је објављена крајем септембра и послије тога су почели да теку законски рокови за његово одржавање. Иако је предсједник РС Милорад Додик дан уочи објављивања одлуке у "Службеном гласнику РС" изјавио да ће она, због неповољне ситуације у међународним оквирима и непостојања консензуса унутар Српске, бити суспендована у парламенту, ново свјетло на ту тему бацила је првостепена пресуда Суда БиХ којом су ратни командант Армије РБиХ у Сребреници Насер Орић и његов саборац Сабахудин Мухић ослобођени одговорности за злочин над српским заробљеницима.

Према незваничним информацијама, у Кабинету предсједника РС у току су припреме састанка на који ће бити позвани представници РС на свим нивоима и лидери парламентарних политичких партија. Са Додиком јуче нисмо успјели ступити у контакт, а потпредсједник Народне скупштине РС и лидер Уједињење Српске Ненад Стевандић сматра да је сазивање састанка оправдано.

- Потребна нам је заједничка одлука и потпуни консензус, а не такмичење ко би из свега могао да извуче политичке поене. Зато сви морамо сјести за исто сто - каже Стевандић.

Шеф посланичког Клуба СНСД-а у Народној скупштини Радован Вишковић каже да ће сједница парламента на којој ће на дневни ред бити стављен референдум сачекати исход консултација код предсједника РС.

- Још није утврђен термин састанка. О томе је разговарано и на састанку предсједништава СНСД-а и ДНС-а и јасно је речено да је владајућа коалиција спремна да идемо на референдум ако то подржи и опозиција у РС, а посебно након ослобађајуће пресуде Орићу. Та срамна пресуда је значајно промијенила ствари. Ако имамо консензус о томе, не би се ишло на варијанту да се суспендује референдум, већ да буде спроведен - рекао је Вишковић.

Генерални секретар ДНС-а и делегат у Дому народа Парламента БиХ Драгутин Родић оцијенио је да треба додатно размислити о најави суспензије референдума о Суду и Тужилаштву БиХ.

- Нешто што се мора рјешавати. Пресуда Орићу је додатни аргумент. Иако је била најава суспензије референдума о Суду и Тужилаштву БиХ, мислим да о томе треба додатно размислити. Одлуку ће у сваком случају донијети институције и она ће бити спроведена - казао је Родић.

Предсједник ПДП-а и посланик те странке у парламенту РС Бранислав Бореновић рекао је да у овом случају нису битни ни власт ни опозиција.

- Битна је одлука Народне скупштине РС која мора да буде спроведена и најмање је битно шта мисли један, други, трећи или четврти политичар. Одлука парламента је једина релевантна и она се мора спровести. Тачка - рекао је Бореновић.

Предсједници СДС-а Вукота Говедарица и СП-а Петар Ђокић нису одговарали на телефонске позиве.

Окидач за расписивање референдума, уз константно незадовољство радом правосудних институција БиХ, било је управо пуштање Орића да се брани са слободе 26. јуна 2015. године након саслушања у Тужилаштву БиХ. Орић је пуштен исти дан када је изручен БиХ након што је ухапшен у Швајцарској на основу потјернице из Србије. Одлуком је дефинисано референдумско питање: Да ли подржавате неуставно и неовлашћено наметање закона од стране високог представника међународне заједнице у БиХ, а посебно наметнуте законе о Суду и Тужилаштву БиХ и примјену њихових одлука на територији РС.

Чолак: Неко је крив

Предсједавајући Дома народа Парламента БиХ и функционер ХДЗ-а БиХ Бариша Чолак рекао је да разумије незадовољство у РС.

- Чињеница коју не можемо прећутати је да Суд и Тужилаштво БиХ могу и морају неке ствари много боље радити него што су до сада. Ниједан објективни посматрач не може другачије закључити ако имамо масу мјеста гдје су настрадали искључиво цивили, а немамо ниједног осуђеног команданта, ево конкретно Армије РБиХ. Онда ту нешто није у реду. Да ли је до Тужилаштва или до Суда, али до некога јесте, до оних који су били дужни да обезбиједе доказе како би се дошло до одговарајуће пресуде која би колико-толико била сатисфакција за жртве. Ми једноставно морамо све жртве исто третирати - рекао је Чолак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана