Predsjednik Srpske otvorio Roditeljsku kuću

Srna
Predsjednik Srpske otvorio Roditeljsku kuću

Banjaluka - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik otvorio je danas u Banjaluci "Roditeljsku kuću" za djecu oboljelu od malignih bolesti.

Dodik je nakon otvaranja rekao novinarima da će već sutra potpisati odluku o dodjeljivanju 100.000 KM koliko je potrebno za opremanje ove kuće.


Predsjednik Srpske očekuje da bi tim sredstvima kuća trebalo da bude opremljena za oko dva mjeseca i u upotrebi za roditelje djece oboljele od malignih bolesti.

Za izgradnju kuće prikupljeno je 850.000 KM na humanitarnoj akciji "S ljubavlju hrabrim srcima" koja je održana pod pokroviteljstvom predsjednika Dodika.

Riječ je o prizemnom objektu od 500 metara kvadratnih sa sedam apartmana, dnevnim boravkom, kuhinjom, trpezarijom, igraonicom, učionicom, kao i dvorištem sa zelenom površinom i igralištem, te nekoliko parking mjesta. /kraj/rr/mir/foto/fono/video

Izgradnjom "Roditeljske kuće" društvo pokazalo spremnost da pomogne

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je izgradnjom prve "Roditeljske kuće" u Republici Srpskoj društvo pokazalo da je spremno da, bez obzira na izazove svakodnevnog života, odvoji vrijeme i novac da pomogne drugima.
Dodik smatra da će ova kuća biti dovoljna da se zbrinu sve porodice koje za tim imaju potrebu.

"Volio bih da nikada nijedna porodica ne uđe u ovu kuću, a svima koji uđu želim da iz nje izađu zdravi", poručio je predsjednik Srpske nakon otvaranja "Roditeljske kuće" za djecu oboljelu od malignih bolesti, u krugu Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci.

Dodik je rekao novinarima da će već sutra potpisati odluku da Udruženju roditelja djece oboljele od malignih bolesti "Iskra" bude dodijeljeno 100.000 KM, koliko je potrebno da bi se kuća opremila.

On očekuje da bi kuća mogla biti opremljena kroz dva mjeseca i na raspolaganju onima kojima je potrebna.

Dodik je napomenuo da je izgradnja ove kuće rezultat humanosti ljudi iz Republike Srpske koji su donirali sredstva u akciji "S ljubavlju hrabrim srcima"

"Upravo gledanje prema onima u nevolji dovelo je do toga da se skupi dovoljno novca da se napravi ovaj zaista dobar objekat. Tu je sedam apartmana za one koji žive izvan Banjaluke, a u ovom gradu liječe svoju djecu, da borave od sedam do deset dana", pojasnio je Dodik.

On je istakao da ne može biti radostan zbog uspjele akcije, jer se radi o djeci koja su oboljela od tako teških bolesti i koja vode tešku bitku sa svojim roditeljima i ljekarima, ali je, ipak ponosan, na njen uspjeh.

"Izgradnja ove kuće je samo malo olakšanje u njihovoj situaciji, da barem ne moraju misliti na smještaj kada dođu u Banjaluku", dodao je Dodik.

Šef Odjeljenja dječije hematoonkologije u Klinici za dječije bolesti Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci Jelica Predojević Samardžić rekla je da će ova kuća ubrzati liječenje i olakšati pristup ljekaru u svakom trenutku s obzirom na blizinu "Roditeljske kuće" i Klinike.

"Već sada imamo četiri majke sa djecom koje ćemo smjestiti čim se ova kuća bude opremila. Djeca se liječe na Klinici, a dolaze iz istočnih dijelova Srpske", dodala je Samardžićeva.

Ona je navela da u Srpskoj godišnje 50 djece oboli od malignih oboljenja, trenutno ih preko 50 prima zračnu terapiju, a rezultati liječenja su dosta dobri.

"To su najteža dječija oboljenja koja ugrožavaju život djeteta, njegov razvoj i porodicu, te iziskuju teško, komplikovano i neizvjesno liječenje", naglasila je Samardžićeva.

Ona smatra da će ova roditeljska kuća predstavljati toplo i sigurno mjesto na kojem će pacijenti dok ne primaju terapiju boraviti i biti u najbližem kontaktu sa ljekarima.

Sekretar Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti "Iskra" Dijana Berić rekla je da je zadovoljna što je izgrađena kuća, koja je rezultat velike podrške predsjednika Dodika i humanitarne akcije "S ljubavlju hrabrim srcima".

Ona je istakla da je ova kuća dokaz ljubavi i sposobnosti da se humanost kod čovjeka može iznaći.

"Ovo je velika stvar za svakoga ko je dao doprinos u realizaciji ovog projekta i za cijelo društvo. Svi zajedno možemo biti ponosni", poručila je Berićeva.

Ona je navela da je za opremanje potrebno oko 100.000 KM.

Za izgradnju kuće prikupljeno je 850.000 KM na humanitarnoj akciji "S ljubavlju hrabrim srcima" koja je održana pod pokroviteljstvom predsjednika Dodika.

Riječ je o prizemnom objektu od 500 metara kvadratnih sa sedam apartmana, dnevnim boravkom, kuhinjom, trpezarijom, igraonicom, učionicom, kao i dvorištem sa zelenom površinom i igralištem, te nekoliko parking mjesta.

Otvaranju je prisustvovao i gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović i direktor Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci Mirko Stanetić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana