Potrebna regionalna strategija borbe protiv terorizma

Srna
Potrebna regionalna strategija borbe protiv terorizma

Beograd - Zemlje regiona Balkana žele da pruže svoj doprinos u globalnoj borbi protiv terorizma i imaju proaktivnu ulogu, ali prvo treba da sačine regionalnu strategiju borbe protiv terorizma - ocijenjeno je na okruglom stolu, održanom u Skupštini Srbije, u okviru regionalnog molitvenog doručka.

Skupu su prisustvovali direktor Policije Republike Srpske Gojko Vasić, direktor Policije Srbije Vladimir Rebić, kao i predstavnici ministarstva odbrane i policije i parlamenata Crne Gore, Makedonije i Albanije, te američkog Kongresa i Bundestaga.

Rebić je rekao da je u regionu najprisutnija bezbjednosna prijetnja - terorizam, koji je odavno prevazišao nacionalne i državne granice, zbog čega zajednički odgovor mora biti čvrst i beskompromisan, kako na regionalnom, tako i na nacionalnom nivou.

On je istakao da je cilj Srbije da se spriječi propagiranje radikalnih ideologija i na taj način regrutovanje novih terorista.

"Čvrsta međunarodna i regionalna saradnja i brza i blagovremena razmena bitnih informacija biće jedan od najosnovnijih preduslova za suočavanje sa tim problemima", rekao je Rebić, dodavši da je najveća opasnost "Islamska država", ali i povezanost terorizma sa korupcijom i kriminalom.

Američki kongresmen Robert Aderhold istakao je da je terorizam globalni problem i da je potrebna saradnja zemalja, ali i organa unutar zemalja koji se bave tim poslom, kao i razmjena bezbjednosnih informacija.

Ministar Policije Crne Gore Goran Danilović istakao je da niko nije želio terorizam u svom dovrištu i da mora prvo da ga počisti iz svog dvorišta te ocijenio da je cilj zemalja regiona da se napravi zajednička strategija borbe protiv terorizma.

"Prvo napraviti regionalnu strategiju borbe protiv terorizma, a onda da se uključimo u evropsku", rekao je Danilović.

Ministar odbrane Makedonije Zoran Jolevski istakao je da je na sastanku dogovoreno da zemlje regiona rade zajedno u borbi protiv terorizma, dok je poslanik u parlamentu Albanije i bivši ministar odbrane te zemlje Fatmir Mediju ukazao na problem identifikacije migranata, navodeći da je potrebno da zemlje regiona i to rade zajedno.

Potpredsjednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković rekao je da Srbija i zemlje regiona žele političku stabilnost, koja nije moguća bez međusobne saradnje u svim aspektima društvneog života.

"Želimo da ohrabrimo izvršnu vlast, one koji se bavi sektorom odbrane i unutrašnjim poslovima, da još čvršće sarađuju", istakao je Marinković.

Skupu su prisustvovali i ministar odbrane Srbije Zoran Đorđević, kao i predsjednik Odbora za evropske integracije Narodne skupštine Republike Srpske Branislav Borenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana