Pitanja o putu ka EU ostala bez odgovora

Željka Domazet
Pitanja o putu ka EU ostala bez odgovora

Sarajevo - Izvještaj Evropske komisije o BiH za 2018. godinu nije razmatran na sjednici Doma naroda Parlamenta BiH, jer se predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić nije pojavio na zasjedanju, što su pojedini delegati ocijenili kao nedopustivo.

Delegati su istakli da je besmisleno raspravljati o ovom izvještaju jer se Zvizdić, kojem su namjeravali da postavite brojna pitanja, nije pojavio, zbog čega je ta tačka skinuta sa dnevnog reda.

Delegat iz reda srpskog naroda Nebojša Radmanović (SNSD) kazao je da je Zvizdić morao doći i pojasniti zašto nije uradio više za napredak BiH ka Evropskoj uniji.

Radmanović je podvukao da ništa na tom putu nije urađeno, što potvrđuje sam izvještaj.

- Svi smo se čudili kada je Zvizdić govorio o uspjesima Savjeta ministara i pokazateljima koje je iznosio. Pitali smo se da li mi živimo u različitim zemljama, a on nije došao da nam to pojasni. Činjenica je da su stvari gore nego što stoji u izvještaju - kaže Radmanović.

Smatra da se moralo raditi mnogo više.

- Na nedavnim evropskim samitima jasno je rečeno da BiH nema nigdje na evropskom putu. Mislim da moramo čuti od Savjeta ministara šta je sa strategijom puta BiH ka EU. Kako stvari stoje, neće je nikada ni biti - rekao je Radmanović.

Dom naroda Parlamenta BiH odlučio je da po skraćenom postupku bude razmatran Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o krivičnom postupku BiH, čiji je predlagač Amir Fazlić iz SDA, a koji je Predstavnički dom usvojio još u aprilu. Delegati nisu prihvatili zahtjev Predstavničkog doma da ovaj zakonski prijedlog bude razmatran po hitnom postupku.

Burna reagovanja delegata izazvala je činjenica da prilikom razmatranja ove tačke dnevnog reda nije prisustvovao niko u ime predlagača, odnosno iz Predstavničkog doma.

Delegat iz reda srpskog naroda Dragutin Rodić (DNS) rekao je da postoje pretpostavke za nastavak rada na ovom zakonu i da vrlo brzo bude nađeno zajedničko rješenje.

Rodićev kolega iz Kluba Srba Sredoje Nović (SNSD) upitao je gdje su oni koji su tražili usvajanje ovog zakona i govorili da će svi koji ne budu glasali za to zakonsko rješenje biti uz kriminalce.

- Jasno je da je priča o izmjenama krivičnog zakona farsa, što je nedopustivo - rekao je Nović.

Delegat iz reda hrvatskog naroda Martin Raguž (HDZ 1990) kazao je da je sve ovo odraz stanja vlasti na nivou BiH i da ne postoji politička odgovornost.

Praktično su tri prijedloga ovog zakona trenutno u parlamentarnoj proceduri, što je nezabilježena praksa u dosadašnjem radu parlamenta. Osim ovog prijedloga, u parlamentarnoj proceduri su još dva, čiji su predlagači delegat iz reda Bošnjaka Halid Genjac i Klub Hrvata. Iako su i ovi prijedlozi bili najavljeni za ovu sjednicu, Kolegijum Doma naroda ih je skinuo s dnevnog reda jer je Ustavnopravna komisija odlučila da zatraži produženje amandmanske faze od 15 dana, kada će se pokušati naći saglasnost za to pitanje o kojem se vode polemike nekoliko mjeseci. Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Bariša Čolak rekao je da očekuje da će jedan od prijedloga biti povučen jer su, kako je konstatovao, dva identična. Genjac je najavio mogućnost da će odustati od svog prijedloga ili ga povući iz parlamentarne procedure.

Šišmiši

Delegati Doma naroda Parlamenta BiH usvojili su i Sporazum o zaštiti šišmiša.

Tokom rasprave o ovoj tački delegat hrvatskog naroda Mario Karamatić je kazao da je BiH pretprošle godine zaštitila lavove i tigrove, prošle kitove i delfine, a ove godine je došao red na šišmiše.

Ognjen Tadić je u istom duhu rekao da su šišmiši ugroženi u BiH i da je to “možda jedan od dokaza da u ovoj zemlji još uvijek ljudi vode računa o životinjama, a ne životinje o ljudima”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana