Pet miliona KM za ambasade bez rezultata

Vedrana Kulaga
Pet miliona KM za ambasade bez rezultata

Sarajevo - Za diplomatsko-konzularna predstavništva (DKP) BiH spremno je oko pet miliona KM namijenjenih za obnovu objekata koje koriste domaće diplomate u svijetu, a dio stručne javnosti i zvaničnika upozorava da je stanje u diplomatiji i dalje daleko od dobrog.

BiH ima 56 diplomatsko-konzularnih predstavništva (DKP), odnosno 44 ambasade, šest generalnih konzulata i šest misija pri međunarodnim organizacijama.

Analiza koju je prije nekoliko godina izradilo Ministarstvo inostranih poslova (MIP) je pokazala da BiH ima najviše ambasada u arapskim zemljama, ali da od većine njih nije imala velike koristi, zbog čega bi neke mogle biti ugašene.

Savjet ministara BiH je na posljednjoj sjednici prihvatio prijedlog odluke o višegodišnjem kapitalnom projektu - kupovina, rekonstrukcija, adaptacija i opremanje objekata za DKP. Riječ je o projektu vrijednom 5,2 miliona maraka, a novac je obezbijeđen iz budžeta u proteklih osam godina dok će se dio sredstava izdvojiti i iz budžeta za narednu godinu. Obnoviće se objekti u Beogradu, Zagrebu, Londonu, Otavi, Amanu, Štutgartu, Briselu te Madridu i Budimpešti. 

Stručna javnost i mnogi parlamentarci na nivou BiH, sa druge strane, su saglasni u stavu da je stanje u DKP mreži  loše. Dok jedni kao krivca za to vide ministra inostranih poslova, drugi naglašavaju da urušavanje diplomatije traje odavno.

Stanje u sjedištu MIP-a i diplomatskoj mreži dolazilo je nekoliko puta na dnevni red u mandate aktuelne vlasti, a najkonkretniji potez učinjen je u aprilu ove godine kada je istražna komisija na čijim sjednicama su saslušani i čelnici Ministarstva.

Cijela priča o kojoj se digla velika prašina na kraju je sažeta u četiri opšta zaključka u kojima se ističe da je spoljnopolitički status već decenijama označen negativnim konotacijama, a Ministarstvo je pozvano da intenzivnije radi na poboljšanju tog imidža.

Izjavu ministra inostranih poslova Igora Crnatka i njegov stav o stanju u diplomatskoj mreži koju predvodi u petak nismo uspjeli dobiti. Crnadak se prvo javio na telefon, saslušao o čemu se radi te zamolio da nazovemo kasnije, ali se više nije javio.

Presjek stanja u diplomatiji krajem prošle godine našao se na dnevnom redu Predstavničkog doma Parlamenta BiH, kada je i ocijenjeno da je stanje loše, a prema riječima zamjenika šefa Kluba poslanika SNSD-a Lazara Prodanovića sada je još gore.

- Imidž BiH nije popravljen. Čuli smo brojne kritike tada na račun ministra, a stoje i danas. Loši rezultati, afere su samo dio onoga što je obilježilo rad diplomatske mreže u ovom mandatu generalno. Ponovo je u nebrojeno slučajeva do izražaja došla nemoć diplomatije, nemamo još ni zakon o spoljnim poslovima i o čemu mi tu možemo da pričamo, osim o silnim putovanjima ministra od kojih BiH nije ostvarila nikakvu korist - rekao je Prodanović.

Pozitivne ocjene za rad Ministarstva i stanja u DKP mreži ne stižu ni iz Doma naroda Parlamenta BiH. 

Delegat iz reda hrvatskog naroda Mario Karamatić, na čiji zahtjev je lani i formirana privremena istražna komisija, mjesecima je ukazivao da spoljnopolitički rejting BiH nikada nije bio gori. Karamatić, koji je zamjenik predsjedavajućeg Komisije za spoljnu i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije u Domu naroda, ocijenio je da je rejting BiH ravan nuli.

Dosta kritika upućeno je na račun ambasadora. Iz Komisije za spoljne poslove Predstavničkog doma Parlamenta BiH u nekoliko navrata su upozoravali da su u 80 odsto DKP mreže šefovi nekarijerne diplomate.

Putovanja

Dio poslanika i delegata u Parlamentu BiH negodovao je zbog čestih putovanja ministra Igora Crnatka. Njihov stav je da BiH, od tih odlazaka u svijet, nije ostvarila nikakvu korist.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana