Патријарх Иринеј уручио одликовања Гујону и Рицудису

Глас Српске
Патријарх Иринеј уручио одликовања Гујону и Рицудису

Београд - Његова светост патријарх српски Иринеј уручио је данас одликовања Српске православне цркве /СПЦ/ оснивачу хуманитарне организације "Солидарност за Косово" Арноу Гујону из Француске и бившем официру грчке морнарице Мариносу Рицудису који је током НАТО агресије 1999. одбио да нападне Србију.

Патријарх Иринеј је на данашњој свечаности у Патријаршији Гујону уручио Орден Светог Саве, а Рицудису Орден Светог цара Константина, те изразио захвалност обојици за све што су учинили за српски народ.

"Имам велику част да се захвалим двојици великих јунака за оно што су учинили за наш народ. Они су учинили велика дела која никада неће бити заборављена", рекао је патријарх српски.

Патријарх Иринеј рекао је да је Рицудис био у ситуацији да изврши дужност у име грчке државе и да учествује у срамном нападу на Србију, али му то савјест није дозволила.

Он је подсјетио да се Рицудис вратио са Јадрана, гдје је био на броду и да је учинио велико, јуначко и хумано дјело. "Због тога је имао великих проблема и био је осуђен на две и по године затвора", рекао је патријарх Иринеј.

Он је подсјетио да су српски и грчи народ вијековима пријатељски и да дијеле заједничку историју, традицију и културу која потиче од Светог Саве.

Према његовим ријечима, Гујон је витез друге врсте који чини добра дјела српском народу на Косову и Метохији.

Патријарх Иринеј навео је да широм Европе нема ниједног народа који, као Срби на Косову и Метохији, нема основна права - слободу кретања и слоободу да ради.

Патријарх српски изрази је наду да једног дана то неће бити тако и да ће Срби на Косову и Метохији моћи да живе као и сви други народи.

Према његовим ријечима, помажући Србима да остану и опстану на Косову и Метохији, Гујон чини велико хуманитарно дјело на коме му је српски народ захвалан.

Рицудис и Гујон захвалили су за висока црквена признања, истичући да су поносни што их носе и да им то представља велику част.

Гујон је рекао да своје одликовање посвећује свим жртвама на Косову и Метохији, од цара Лазара до Оливера Ивановића, али и Србима који и данас опстају на Космету.

Он је навео да се сви пројекти које спроводи хуманитарна организација коју предводи организују у сарадњи са Епархијом рашко-призренском.

Гујон је захвалио и француским донаторима на подршци у организовању хуманитарне организације "Солидарност за Косово", истичући да их има око 12.000 и да нису заборавили традицоналне пријатељске везе Срба и Француза.

Рицудис је истакао да се никада није покајао што је одбио да изврши наређење и да са брода бомбардује Србију током НАТО агресије 1999. године.

"Велика је част за мене и моју породицу што се налазим на овом светом мјесту и што сте ме удостојили ове велике части", рекао је он.

Рицудис је нагласио да српски народ ни данас није сам и да ће увијек постојати они који ће га подржавати.

"Нисте сами у вашој борби и увијек ће постојати они који ће бити уз вас, да плачу, да болују и да се радују, као што је то и наш брат Француз /Гујон/", рекао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана