Osuđeni terorista bjekstvom izbjegao odlazak u zatvor

Goran Maunaga
Osuđeni terorista bjekstvom izbjegao odlazak u zatvor

Sarajevo - Terorista Adem Karamuja (34), kojeg je Sud BiH 7. aprila pravosnažno osudio na dvije godine zatvora zbog ratovanja i pripadnosti terorističkoj organizaciji Islamska država, nestao je sa prijavljene adrese nakon što mu poslije pravosnažne presude nije određen pritvor, saznaje "Glas Srpske".

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH po nalogu Suda BiH tragaju za njim nakon što nije pronađen na prijavljenoj adresi prilikom pokušaja uručenja poziva za izdržavanje zatvorske kazne.

U Kancelariji Suda BiH za odnose s javnošću potvrdili su da Karamuji nije uručen uputni akt iako je to pokušano.

- Zato je izdata naredba za sprovođenje osuđenog Karamuje sa adrese - rekli su u toj kancelariji.

Karamuja je uhapšen u policijskoj akciji "Damask" 2014. godine zajedno sa Enesom Mešićem i još nekoliko članova njegove grupe, nakon čega je Tužilaštvo BiH protiv njih podiglo optužnicu zbog članstva u organizovanoj terorističkoj grupi i boravka na ratištima u Siriji i Iraku. Karamuja je na kraju osuđen u aprilu na dvije godine zatvora.

Sve vrijeme je bio na slobodi, a u žižu javnosti ponovo je dospio u avgustu prošle godine kada se zajedno sa Mehmedom Tutmićem iz vehabijske zajednice Ošve danima naoružan krio u šumi u okolini Maglaja. Karamuja se odmetnuo nakon pucnjave i haosa u Ošvama do kojih je došlo poslije sukoba mještana zbog vodovoda. Nakon desetak dana bjekstva i skrivanja, uhapsili su ga pripadnici MUP-a Zeničko-dobojskog kantona.

Mešić i ostali su pravosnažnom presudom osuđeni za krivično djelo organizovanje terorističke grupe u vezi sa krivičnim djelom terorizam. Mešić je takođe pokušao da izbjegne odlazak u zatvor i u junu je uhapšen prilikom pokušaja ilegalnog prelaska granice BiH sa Srbijom na putu ka ponovnom odlasku u Siriju. "Glas Srpske" je tada objavio da pritvor nije bio određen ni ostaloj šestorici iz te grupe i da su svi, uprkos opasnosti, na slobodi. Tek nakon toga im je Sud BiH uputio pozive za izdržavanje kazni.

- Osuđeni Jasmin Jašarević stupio je na izdržavanje kazne 30. juna. Mirza Kapić se javio na izdržavanje kazne, ali je vraćen zbog popunjenosti zatvorskog kapaciteta te je ponovo pozvan u sud radi upućivanja u drugi zatvor. Osuđeni Salko Imamović upućen je na izdržavanje kazne 4. jula. Ibro Delić je na izdržavanje zatvorske kazne upućen 3. jula, a Samir Hadžalić 6. jula - naveli su u Kancelariji za odnose s javnošću Suda BiH.

Mešić je osuđen na tri godine zatvora, Karamuja na dvije, Delić na godinu i 11 mjeseci, Kapić na godinu i deset mjeseci, Jašarević i Imamović na po godinu i četiri mjeseca, a Hadžalić je dobio godinu zatvora.

Vršilac dužnosti dekana Fakulteta bezbjednosnih nauka u Banjaluci Predrag Ćeranić kaže da je izbjegavanje odlaska džihadista na izdržavanje kazne samo jedna od posljedica preblage kaznene politike i odnosa pravosudnih institucija BiH prema tim krivičnim djelima i njihovim počiniocima.

- Takvo nešto nema nigdje u EU. Sigurno je da će se osjetiti i posljedice sklapanja sporazuma s teroristima o priznanju krivice i osuđivanje na jednogodišnje zatvorske kazne nakon ratovanja u terorističkim organizacijama - kaže Ćeranić navodeći da kaznenu politiku hitno treba mijenjati.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić ranije je izjavio da je Sud BiH u slučaju Mešića napravio propust.

Pripadnik vehabijskog pokreta

Sagovornik "Glasa Srpske" blizak bezbjednosnim strukturama kaže da je Adem Karamuja rođen u Kaknju i da je kupio kuću u vehabijskoj zajednici Ošve.

- Pripadnik je vehabijskog pokreta. Posjećivao je mesdžid u ulici Aleja Bosne Srebrene. Za Istanbul je otišao 1. avgusta 2013. godine, a s njim u avionu bili su Elvedin Zukić, Emir Ališić i Amir Džinić. Karamuja se u BiH vratio letom iz Istanbula 16. februara 2014. godine - kaže naš sagovornik i dodaje da je džihadista oženjen Merhunisom Zahirović sa kojom ima dvoje djece.

Teroristi osuđeni 7. aprila 2017. godine

Enes Mešić, 3 godine zatvora, uhapšen 13. juna i odveden na odsluženje kazne

Adem Karamuja, 2 godine zatvora, u bjekstvu

Ibro Delić, 1 godina i 11 mjeseci zatvora, 3. jula upućen na izdržavanje kazne

Mirza Kapić, 1 godina i 10 mjeseci zatvora, zbog popunjenosti zatvora vraćen pa ponovo pozvan u sud

Jasmin Jašarević, 1 godina i 4 mjeseca zatvora, na izdržavanju kazne od 30. juna

Salko Imamović, 1 godina i 4 mjeseca zatvora, u zatvoru od 4. jula

Samir Hadžalić, 1 godina zatvora, na izdržavanju kazne od 6. jula

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana