Официр Војске РС депортован из САД

Г. М.
Официр Војске РС депортован из САД

Сарајево - Држављанин БиХ и некадашњи официр Војске РС Јово Асентић депортован је из САД у БиХ јер је лагао америчке имиграционе власти о својој ратној улози у БиХ, објавила је америчка Служба за послове са странцима.

Одлука о депортовању, које је обављено у понедјељак, донесена је крајем јануара 2016. јер је прије тога откривено да Асентић није рекао истину о свом учешћу у борбама око Сребренице 1995. године.

Амерички медији пишу да су власти откриле да је Асентић у неколико наврата лагао о својој улози у рату. Кад су му за то предочени докази, признао је да је био припадник Зворничке бригаде између 1992. и 1996. године. Наведено је да је судија за имиграцију Асентићеве лажне изјаве окарактерисао као посебно озбиљне, с обзиром на то да је лагао из страха од забране доласка у САД, али и због тога што је лаж била у контексту његове војне службе за вријеме рата у БиХ.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић каже да не зна ништа о томе да ли је Асентић стигао у БиХ, истичући да је то надлежност Министарства правде БиХ. У Министарству правде нисмо успјели да сазнамо да ли је Асентић стигао у БиХ и шта је након тога предузето.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана