Novca ima, ali leži neutrošen

Ž. D.
Novca ima, ali leži neutrošen

Sarajevo - Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamenta BiH nije juče prihvatila izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH za prošlu godinu.

Protiv izvještaja glasali su Damir Bećirović iz DF-a, Salko Sokolović iz Nezavisnog bloka i Jasmin Emrić iz A-SDA, dok su ga podržali Predrag Kožul iz HDZ-a BiH, Amir Fazlić iz SDA i Nenad Lalić iz SDS-a. Poslanici su tokom rasprave ukazali na dugogodišnji problem prenošenja ogromnih iznosa novca odobrenih budžetom za kapitalna ulaganja, koja ostaju nerealizovana.

- Riječ je o ogromnim sredstvima koja postoje u budžetu, ali se ne realizuju. Planirano je 188 miliona za prošlu godinu, a realizovano je samo 48 miliona što je 26 odsto. Ostala sredstva koja su namjenska se prebacuju, a morala su biti realizovana - rekao je Sokolović.

Članovi komisije su konstatovali da se iz godine u godinu izdvaja znatan iznos novca za pravosnažne sudske odluke i da su u prošloj godini za te namjene utrošena 5,4 miliona, a da je za ovu planirano više od osam miliona. Istakli si da je to posljedica izostanka odgovornosti onih koji su proizveli štetu.

Bećirović je rekao da je nevjerovatno da je Fond za povratak imao na raspolaganju šest miliona i utrošio samo milion za obnovu i izgradnju stambenih objekata iako još u nisu raspušteni svi kolektivni centri.

Komisija je u prisustvu vršioca dužnosti glavnog tužioca u Tužilaštvu BiH Gordane Tadić razmotrila revizorski izvještaj o finansijskom poslovanju te institucije za prošlu godinu, a Tadićeva je rekla da otklanjaju nedostatke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana