Novac iz zajedničke kase za optuživanje Srba za genocid

Goran Maunaga
Novac iz zajedničke kase za optuživanje Srba za genocid

Sarajevo - Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović pokrovitelj je projekta "Genocid nad Bošnjacima 1992-1995. izvršen u svrhu podjele RBiH i stvaranja velike Srbije" u okviru kojeg je plasiran niz neistina, a za dio ovog projekta iz budžetske rezerve izdvojio je i 20.000 maraka.

U "Službenom listu BiH" objavljeno je da je Izetbegović novac odobrio Institutu za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava za podršku Muzeju genocida - Genocid nad Bošnjacima 1992-1995. Koliko je ukupno koštalo Izetbegovićevo pokroviteljstvo u petak nismo uspjeli da saznamo.

Projekat "Genocid nad Bošnjacima 1992-1995. izvršen u svrhu podjele RBiH i stvaranja velike Srbije" promovisan je u četvrtak uveče u Narodnom pozorištu u Sarajevu performansom na kojem su učesnici ustvrdili da je Srbija stajala iza genocida počinjenog u svim okupiranim mjestima u BiH, a iznesen je podatak da je među nestalima u ratu u BiH čak 84 odsto Bošnjaka. Performans je režirao glumac i direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović, koji je u scenario uvrstio i "strateške odluke nelegitimne Narodne skupštine RS preko kojih se vidi kakav je to morbidan plan bio o podjeli države, jedne ksenofobične poruke". Performansu je prisustvovao i ratni komandant Armije RBiH Naser Orić protiv koga Sud BiH vodi proces za ratni zločin počinjen nad Srbima na području Srebrenice i Bratunca.

Direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Rasim Muratović naglasio je da je genocid počinjen u svim okupiranim mjestima u BiH i da je iza toga stajala Srbija. Predsjedavajući Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Amor Mašović iznio je podatke o 30.000 silovanih žena i 32.000 nestalih, 150.000 logoraša, te više od 750 masovnih grobnica i ustvrdio da 84 odsto svih nestalih čine Bošnjaci. Reis Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović, koji je uz Izetbegovića pokrovitelj projekta, naglasio je da je "Sarajevski proces 1983. godine bio uvertira za stradanje i pripremni test za umiranje Bošnjaka". Izetbegović je istakao da je cilj početi projekat koji će obuhvatiti sve što se desilo od 1992. do 1995. godine i što je bilo kreirano i učinjeno da Bošnjaci budu etnički očišćeni, a BiH podijeljena.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić kaže da je sarajevski skup nastavak pokušaja formiranja iskrivljene slike onoga šta se desilo u BiH i nametanja teze da su RS, Srbija i Srbi genocidni.

- Posebno je problematično što to propagiraju pod plaštom suživota i pomirenja, kojih ne može biti sve dok iznose lažne i naduvane podatke o broju nestalih, silovanih i o broju logora - rekao je Kojić i dodao da je nedopustivo da se iz budžeta zajedničkih institucija BiH, koji pune i građani RS, finansira takav projekat.

Predsjednik Republičke organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović kaže da i ovaj primjer pokazuje da bi trebalo da bude ukinuto pravo članovima Predsjedništva BiH da bez ikakvih kriterijuma dodjeljuju novac svih poreskih obveznika.

- To je neprihvatljivo i tu praksu treba prekinuti, kao i fetišiziranje genocida koji nije postojao. To niti se desilo niti je sudski verifikovano - rekao je Mitrović.

Uvredljivi rječnik

Bakir Izetbegović je iz budžetske rezerve sa 7.000 maraka 16. decembra počastio i autora skandaloznog "Rječnika bosanskog jezika" Dževada Jahića, koji je u svom "djelu" iznio najcrnje uvrede na račun Srba. Jahiću je i polovinom septembra prošle godine iz budžetske rezerve dao 10.000 KM za isti rječnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana