Napuštanje institucija odgovor na prijetnje ratom

Svjetlana Šurlan
Napuštanje institucija odgovor na prijetnje ratom

Banjaluka - Predsjednici SNSD-a, DNS-a i SP-a Milorad Dodik, Marko Pavić i Petar Đokić pozvali su juče srpske predstavnike u institucijama BiH da obustave rad i napuste institucije zbog prijetnje ratom Srpskoj.

U zajedničkom saopštenju tri partije navedeno je da je izjava bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da bi ratom rješavao unutrašnja politička pitanja u BiH izazvala uznemirenje ne samo u RS, već i u regionu. Izetbegović je u intervjuu za „Dojče vele“, na pitanje šta će uraditi ako RS raspiše referendum o otcjepljenju, rekao „radiću ono što će raditi sve patriote ove zemlje, braniću ono  što smo stekli borbom od 1992. do 1995. godine, pa i Dejtonskim sporazumom“. Na pitanje da li je spreman na najgori scenario, rekao je: „Dakle na rat? Jesam.“

- Pozivamo partije okupljene u Savezu za promjene, koje čine vlast na nivou BiH, da bez odlaganja napuste institucije BiH i vrate se na konsultacije u RS, kako bismo sa ostalim partijama zastupljenim u Narodnoj skupštini RS postigli dogovor o zajedničkom odgovoru na prijetnju ratom upućenu iz Sarajeva - navode lideri SNSD-a, DNS-a i SP-a.

Istakli su da je ulje na vatru dolilo i Izetbegovićevo zalaganje za priznavanje lažne države Kosovo.

- To je ugrozilo napore Srbije da na Balkanu bude očuvan mir i stabilnost kao preduslov napretka svih. Napuštanje institucija BiH nije više pitanje vašeg izbora, već vaše odgovornosti prema RS koja je brutalno napadnuta - navedeno je u  saopštenju.

Dodik je istakao da izjava o Kosovu predstavlja ozbiljan udarac i da bi Izetbegović trebalo da bude proglašen nepoželjnom osobom u Srbiji.

- Iznio sam svoje mišljenje i ništa ne sugerišem predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Mislim da je krajnje vrijeme da se uzvrati  istom mjerom - smatra Dodik.

Iz Saveza za promjene su istakli da Dodik i stranke okupljene oko SNSD-a koriste svaku priliku da izraze svoj lažni patriotizam i da im po pravilu povod daje njihov dokazani i najbolji partner za stvaranje konflikta Izetbegović.

- Pozive na dogovor o nekakvom zajedničkom nastupu i odbrani od „prijetnje“ RS iz Sarajeva smatramo političkom podvalom i sakrivanjem iza lažnog jedinstva. Kreatori sukoba na ovim prostorima dobacuju jedni drugima lopte, produbljuju političku krizu i pokušavaju u taj sukob uvesti što više političkih aktera. Poziv na napuštanje institucija BiH predstavlja manifestaciju najvećeg kukavičluka, jer kada bi srpski član Predsjedništva Mladen Ivanić napustio Predsjedništvo, ne bi postojao niti jedan Srbin koji bi mogao blokirati donošenje štetnih odluka po RS - naveli su u Savezu za promjene.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Staša Košarac napustio je juče sjednicu proširenog kolegijuma nakon što nije prihvaćen zahtjev za odgađanje sjednica zbog Izetbegovićevih antidejtonskih i ratnohuškačkih izjava. Na sjednicu kolegijuma nisu došli Mladen Bosić i Aleksandra Pandurević iz SDS-a, a Košarac je rekao da je SNSD ostao sam u zahtjevu za odgađanje sjednice.

Vučić je zbog Izetbegovićevih izjava o Kosovu za sutra zakazao sjednicu Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

- Izjava će imati dalekosežne političke i pravne posledice i Srbija će sve ozbiljno sagledati. Mnogo se toga promenilo tom izjavom i ne samo da se on nada priznanju Kosova i da se teritorijalni integritet BiH brani ratom, nego i Srbija valjda treba da isporuči delove svoje teritorije uz kafu i ratluk. Šta bi bilo da sam izgovorio da RS treba da bude nezavisna? Oterali bi me u Hag u roku od 15 dana - kazao je Vučić.

Izetbegovićev kabinet je optužio novinsku agenciju Tanjug da je dijelove intervjua prenijela netačno, izvan konteksta i tendenciozno, iskrivljujući suštinu izjave. Istakli su da iza svega stoji nečija namjera da se naruše odnosi BiH i Srbije i baci sjenka i kreira loša atmosfera uoči posjete Beogradu članova Predsjedništva BiH. Iz Tanjuga su odgovorili da Izetbegović pokušava da negativan odjek svoje političke poruke preusmjeri na tu agenciju i na taj način obezbijedi neku vrstu amnestije za svoj politički faul.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović kazao je da će BiH svoju međunarodnu politiku voditi tako da ne ugrožava odnose sa susjednim državama.

  • Odnosi prema Kosovu biće onakvi kakve moramo usaglasiti s prijateljima. Nastojaću da se spusti lopta, jer ćemo pratiti stav Beograda o Kosovu - kazao je Čović i potvrdio da bi članovi Predsjedništva trebalo da posjete Srbiju 6. decembra.

Montgomeri

Bivši američki ambasador u Beogradu Vilijam Montgomeri istakao je da je izjava Bakira Izetbegovića opasna provokacija i da vodi većoj nestabilnosti u regionu.

  • - Nadam se da će međunarodna zajednica snažno reagovati i osuditi tu izjavu - rekao je Montgomeri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana