Na Crnom Vrhu obilježeno 25 godina od stradanja Srba

Srna
Na Crnom Vrhu obilježeno 25 godina od stradanja Srba

Zvornik - Povodom 25 godina od stradanja 11 pripadnika Vojske Republike Srpske, policajaca i civila, koje su 10. septembra 1992. godine iz zasjede ubili srebrenički muslimani, danas je kod Spomen-ploče na Crnom vrhu kod Zvornika služen parastos,

položeni vijenci i prislužene svijeće.Parastos je služilo mjesno sveštenstvo, a vijence su položile porodice poginulih, gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović i pripadnici Policijske uprave Zvornik.


Zamjenik predsjednika Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Veljko Lazić rekao je da se članovi porodica svake godine na današnji dan okupljaju kod Spomen-ploče da se sjete najmilijih koji su nedužno stradali na ovom mjestu.

"Tog 10. septembra 1992. godine imali smo najviše stradalih u Republici Srpskoj, jer danas se obilježava i stradanje Srba na Stogu, na vozućkom području, odakle je protjerano više od 8.500 Srba", podsjetio je Lazić.

Ističući da za zločine nad Srbima na Crnom vrhu i Vozući niko nije odgovarao, Lazić je rekao da je pitanje kada će ovi zločini biti procesuirani imajući u vidu dešavanja u Institutu za traženje nestalih, Tužilaštvu i Sudu BiH.

"Ako i sada tražimo 1.662 srpska borca i civila i ako imamo situaciju da smo za devet godina imali 289 pronađenih lica, pitanje je kada će i da li će ovaj proces biti završen", rekao je Lazić.

On je naglasio da se Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske aktivno bori za reorganizaciju Instituta za traženje nestalih i oko boljeg odnosa Tužilaštva i sudstva BiH prema ovim pitanjima.

Lazić je podsjetio da Institut za traženje nestalih već skoro pet godina radi sa vršiocima dužnosti direktora i Upravnog odbora, a zbog neriješenih kadrovskih i drugih pitanja ne može da odgovori zadatku koji mu je povjeren.

Sekretar Gradske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Zvornik Milivoje Marković ponovio je da su prije 25 godina na ovom mjestu srebrenički muslimani izvršili zločin, ničim izazvan, u dubini teritorije Republike Srpske.

"Srebrenički muslimani su tog datuma 1992. godine prešli više od 60 kilometara da bi, presijecajući kolonu vozila koja se kretala od Crnog vrha prema Zvorniku, izvršili neviđeni zločin nad nedužnim civilima, te pripadnicima Vojske i policije Republike Srpske od kojih je većina bila u civilnim odijelima", podsjetio je Marković.

Predsjednik Predsjedništva Gradske boračke organizacije Zvornik Miodrag Pavlović rekao je da se još jednom obilježava godišnjica stradanja većinom civila na putnoj komunikaciji Tuzla-Zvornik na Crnom vrhu gdje su u mučkoj zasjedi pobijeni nedužni ljudi.

"I pored zločina koji se desio nad srpskim narodom, još niko nije odgovarao", rekao je Pavlović i izrazio nadu da će nekome proraditi griža savjesti, da se pokaje i kaže da je napravljen grijeh prema nedužnim civilima.

Pavlović je rekao da su u ratu pogibije vojnika očekivane, ali kada se na mučki način sačekaju i zvjerski poubijaju civili onda to već nije čovječno.

Pomenu na Crnom vrhu prisustvovao je i član Upravnog odbora Instituta za traženje nestalih BiH Momir Škiljević.

Spomen-ploča na Crnom vrhu postavljana je 10. septembra 2010. godine i šest dana nakon postavljanja nepoznata lica su je razbila, a u istoj godini su ukradeni sto i klupe, isječeni željezni stubovi i lanci oko obilježja.

U 2013. godini ponovo je postavljena granitna Spomen-ploča, veća i deblja, ali su je nepoznate osobe razbile iste godine, da bi 2014. godine bila postavljena i osveštana nova - treća po redu Spomen-ploča na mjestu stradanja pripadnika Vojske Republike Srpske, policije i civila, koja i sada stoji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana