Most na Uni koji povezuje Novi Grad i Dvor i dalje zatvoren: Hrvatska strana još ne poziva za sto

Vedrana Kulaga
Most na Uni koji povezuje Novi Grad i Dvor i dalje zatvoren: Hrvatska strana još ne poziva za sto

Novi Grad - Granični prelaz koji Novi Grad povezuje sa Hrvatskom je gotovo osam mjeseci zatvoren za putnički saobraćaj, a niko trenutno ne može da prognozira da li će hrvatska strana, kako je najavljeno, do kraja aprila završiti sav posao ili će agonija stanovnika tog kraja biti nastavljena.

Na graničnom prelazu Novi Grad - Dvor, zbog radova na hrvatskoj strani, saobraćaj za putnička vozila zaustavljen je od 31. jula prošle godine, ali ne i za pješake, dok je rampa za teretnjake podignuta od 2013. godine, kada je Hrvatska ušla u EU. Opština Novi Grad je iste godine podnijela zahtjev za prekategorizaciju, jer je riječ o prelazu koji je veoma važan za stanovništvo i privredu.

Problemi su posebno postali izraženi kada je prošlog ljeta na granici postavljen znak stop za sva vozila. Radovi su, prema prvobitnim najavama, trebalo da budu završeni do kraja prošle godine, ali je rok prolongiran do februara, a potom i do kraja aprila.

Načelnik Novog Grada Miroslav Drljača je početkom prošlog mjeseca razgovarao sa prvim čovjekom opštine Dvor Nikolom Arbutinom i članovima Mješovite komisije za praćenje sprovođenja ugovora o granici između BiH i Hrvatske, poslije čega je istakao da je dobio uvjerenje da hrvatski dio komisije nije protiv prekategorizacije prelaza.

On je podsjetio da je opština Novi Grad, kao zainteresovana strana u aktivnostima za prekategorizaciju graničnog prelaza, angažovala ovlašćeni institut, čiji je nalaz potvrdio da most ispunjava uslove za teretni saobraćaj i da se čeka nalaz koji radi hrvatska strana.

Sastanak sa predstavnicima preduzeća “Hrvatske ceste” očekivao je još u februaru, ali do toga još nije došlo.

- Nalaz o kvalitetu mosta, koji radi hrvatska strana, još nije završen. Čekamo taj nalaz o kvalitetu betona. Nemamo informacija kada bi mogao da bude, ali se nadam da će biti barem do kraja marta jer je izvjesno da hrvatska strana čeka taj dokument kako bi se utvrdio redoslijed daljih poteza - rekao je Drljača.

On vjeruje da će, kako je ranije i najavljeno, saobraćaj za putnička vozila biti konačno otvoren do kraja narednog mjeseca.

- Radovi napreduju, ali još nije sve završeno. Mislim da će se ispoštovati termin koji je dogovoren za putnički saobraćaj - kazao je Drljača, koji je ranije istakao da će, ako nalaz o kvalitetu mosta, koji se čeka, bude povoljan, biti riječi o određenom režimu za teretni saobraćaj.

Većina stanovnika Novog Grada smatra da cijela priča predugo traje i da je krajnje vrijeme da se radovi privedu kraju kako bi putnička vozila opet mogla da idu preko mosta. Naglašavaju da su rokovi u nekoliko navrata probijeni i da to ne bi smjelo da se ponovi.

 Opštine, privrednici i stanovništvo štetu trpe još od 1. jula 2013. godine kada je Hrvatska postala članica Evropske unije. Tada su na snagu stupili novi propisi o graničnim prelazima i pograničnom prometu. Zabranom teretnog saobraćaja preko graničnog prelaza Novi Grad - Dvor otežana je ionako teška situacija za privrednike iz Novog Grada, susjedne opštine Dvor u Hrvatskoj i drugih opština prijedorske regije kojima je taj prelaz najbliži. Privredni subjekti koji posluju sa firmama iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Austrije i drugih zemalja od zatvaranja graničnog prelaza za teretni saobraćaj imaju gubitke zbog povećanja troškova transporta robe koju proizvode i otežanog snabdijevanja sirovinama, repromaterijalom i opremom iz zemalja EU. Privrednici su primorani da koriste prelaz u Gradini, što povećava dužinu puta za oko 400 kilometara. Inicijativu za otvaranje prelaza u Novom Gradu za teretni saobraćaj ranije su potpisima podržali čelnici 73 privredna subjekta iz BiH i Hrvatske.

Pomaci

Predsjednik Mješovite komisije za praćenje sprovođenja ugovora između BiH i Hrvatske o graničnim prelazima Božo Zovko istakao je nedavno za “Glas Srpske” da je u Novom Gradu na sceni složen problem na kojem se radi još od ulaska Hrvatske u EU.

- Mogu samo reći da ima pomaka - rekao je Zovko, koji očekuje da bi iduća sjednica Mješovite komisije mogla biti u maju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana