Mladen Ivanić: Ugovor neće proći bez saglasnosti crkava

Ž. D.
Mladen Ivanić: Ugovor neće proći bez saglasnosti crkava

Sarajevo - Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je u petak da prijedlog ugovora između BiH i Islamske zajednice neće dobiti njegovu podršku ako ga ne podrže Srpska pravoslavna i Katolička crkva.

- Ugovor mora razmatrati Predsjedništvo BiH i on neće biti odobren dok se sa njim ne usaglase dvije crkve. Nema šanse da bilo koja vjerska zajednica bude privilegovana. Budite uvjereni da će prava tri religije u BiH biti identična - kazao je Ivanić za "Glas Srpske".

U prijedlogu ugovora koji je usvojio Savjet ministar BiH navedeno je da se u javnom i privatnom sektoru vjerujućim Bošnjacima omogućava pravo na slobodno vrijeme za obavljanje džume-namaza i iftara i sehura, obavljanje molitve, izbor prehrane, odijevanja i izgleda. Gotovo ništa od toga nije sadržano u ugovorima sa SPC i Vatikanom.

- Ako su digli ruke i nešto ubrljali, neka se oni peru - rekao je Ivanić odgovarajući na pitanje kako komentariše činjenicu da su ministri iz SDS-a Mirko Šarović i Dragan Mektić, koji su koalicioni partneri njegovog PDP-a, digli ruke za ugovor.

Mektić nije želio da govori zbog čega je podržao sporni ugovor.

- Ne dajem izjave za žutu štampu i tabloide. Za "Glas Srpske" i RTRS ne dajem izjave. Vi ste vojno krilo SNSD-a - poručio je Mektić javnom servisu i najstarijem dnevnom listu u BiH.

Šarović nije odgovarao na naše pozive. Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić rekao da se proizvod djelovanja ministara iz Saveza za promjene zove izdaja.

- Nije novost da u FBiH postoje halal proizvodi, ali ugovor između BiH i Islamske zajednice, koji je usvojen na prošloj sjednici Savjeta ministara, uz sve apsurde pokazuje i da RS u Savjetu ministara predstavljaju "halal ministri" - rekao je Špirić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana