Ministri ugrozili hiljade radnih mjesta

Marina Čigoja
Ministri ugrozili hiljade radnih mjesta

Banjaluka - Privrednici i poljoprivrednici su osudili blokadu za kojom su posegli ministri iz SDP-a u Savjetu ministara BiH i zatražili da što prije budu usvojene odluke koje omogućavaju olakšice za industriju i pomoć ratarima u obnovi stočnog fonda.

Istakli su da će u suprotnom biti doveden u pitanje opstanak firmi i farmi i velikog broja radnih mjesta.

Savjet ministara BiH nije u četvrtak donio odluku o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa pri uvozu robe iz oblasti obućarske, metalske, hemijske i prehrambene industrije jer su ministri SDP-a bili protiv toga. Time bi do kraja 2015. godine bila produžena odluka kojom je omogućeno da carine prilikom uvoza repromaterijala budu i do pet puta niže. Time bi direktno bila obezbijeđena podrška za firme u kojima je zaposleno gotovo 30.000 radnika.

Udruženje tekstila, kože i obuće pri Privrednoj komori RS smatra da je odnos Savjeta ministara BiH prema privredi neprihvatljiv i neodgovoran i da njihove odluke direktno ugrožavaju radna mjesta.

- Privredna komora zahtijeva da Savjet ministara do kraja godine usvoji ovu odluku, jer će u suprotnom opstanak ovih firmi, velikog broja radnih mjesta i već ugovoreni poslovi biti dovedeni u pitanje - istakli su u Privrednoj komori RS i dodali da su o ovom neodgovornom postupku Savjeta ministara obavijestili Vladu RS s ciljem da se sve nadležne institucije uključe da bi problem što prije bio riješen.

Tehnički direktor banjalučke Fabrike obuće "Bema" Marinko Umičević rekao je da je šokiran odlukom Savjeta ministara.

- Ta odluka za "Bemu" znači sigurno 250 radnika manje. Ona se tiče nas jer ne možemo pokrenuti domaću proizvodnju, ali se tiče i naših inostranih partnera, koji plaćaju đonove pet puta skuplje nego u svojoj državi i već su najavili da će ići da rade u Hrvatsku. Najveći problem biće kod uvoza đonova, za koje će carina sada ponovo biti 15 odsto, dok je u EU tri odsto - kazao je Umičević i dodao da je ovo je još jedan dokaz da u BiH nema ekonomskog života te da ovakva država ne treba nikome, osim onima koji sjede u Savjetu ministara.

Nezadovoljstvo zbog neprodužavanja odluke iskazala je i Spoljnotrgovinska komora BiH, jer je ova olakšica imala veoma pozitivan učinak za domaće proizvođače.

- Firme iz BiH koje su koristile povlastice iz ove odluke već su u svoje planove za naredni period predvidjele pogodnosti, jer je najavljeno njeno produžavanje i za 2015. godinu i na bazi njih zaključile ugovore. Neusvajanje odluke ih dovodi u situaciju da otkažu ugovore ili da posluju sa gubitkom - istakli su u Spoljnotrgovinskoj komori BiH.

Ministri SDP-a bili su i protiv odluke o beneficiranoj nabavci junica za priplod, čiji je cilj obnova stočnog fonda uništenog u majskim poplavama.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS Vladimir Usorac kaže da su ministri SDP-a na proteklim izborima prošli onako kako su i radili.

- Sva sreća oni odlaze i neće više odlučivati o ovako bitnim pitanjima. Ministri iz SDP-a očigledno žele da i mi koristimo ilegalne prelaze i da uvozimo robu ilegalno, kao što to rade njihovi mentori, kojima su oni omogućili da uvoze iako ne ispunjavaju uslove - kazao je Usorac.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić rekao je da su pojedini ministri svojevoljno, bez nekih daljih objašnjenja, blokirali procese koji su više nego značajni za poljoprivredni sektor u BiH.

Ministarstvo

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH izrazilo je nadu da će u Savjetu ministara u narednim danima biti iskazano dovoljno odgovornosti i političke volje za organizovanje telefonske sjednice, na kojoj bi odluka o suspenziji carinskih stopa bila usvojena.

- Žalimo što je neodgovornost pojedinih ministara prema poslovnoj zajednici dovela do neusvajanja ove odluke - saopšteno je u petak iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, iz kojeg su demantovali navode ministra odbrane Zekerijaha Osmića da je glasao protiv, jer je ta tačka na dnevni red uvrštena kao dopunska, ističući da je to bila redovna tačka dnevnog reda, koji je objavljen sedam dana prije sjednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana