Милорад Пуповац, предсједник СНВ у Хрватској за Глас Српске: Јевреји с разлогом бојкотују комеморацију

Свјетлана Ђуричић
Милорад Пуповац, предсједник СНВ у Хрватској за Глас Српске: Јевреји с разлогом бојкотују комеморацију

Загреб - Српско народно вијеће разумије одлуку представника Јевреја у Хрватској да ове године бојкотују централну комеморацију у Јасеновцу, рекао је јуче предсједник СНВ-а Милорад Пуповац за "Глас Српске".

- Разумијемо одлуку Координације јеврејских општина да ове године бојкотују комеморацију. Њихови разлози су уједно и наши разлози. Српско народно вијеће ће врло брзо донијети одлуку да ли ће наши представници 22. априла учествовати на комеморацији у Јасеновцу поводом 71. годишњице пробоја посљедњих преживјелих логораша из тог усташког логора - рекао је Пуповац.

Подсјетимо, представници Јевреја у Хрватској одлучили су да "због релативизације и ревитализације усташтва" бојкотују централну комеморацију у Јасеновцу те ће је у складу са јеврејском традицијом организовати сами.

Јевреји ће традиционалну комеморацију бојкотовати у знак незадовољства лошом сарадњом са Спомен подручјем Јасеновац те као знак протеста против "релативизације и ревитализације усташтва" у Хрватској.

Одлучила је то координација која окупља десет јеврејских општина које дјелују у Хрватској.

Након доласка ХДЗ-а на власт, усташки покличи постали су свакодневица у Хрватској те се више не санкционишу на јавним догађајима. Због величања усташтва и све учесталијих излива мржње према националним мањинама, прије свега Србима и Јеврејима, све више су забринути представници Јевреја у Хрватској.

Директор Центра "Симон Визентал" Ефраим Зуроф поново је оштро осудио скандирање "за дом спремни" током недавне пријатељске фудбалске утакмице репрезентација Хрватске и Израела у Осијеку и позвао на санкционисање свих који су у томе учествовали.

Зуроф је у ауторском тексту за "Јерусалим пост" упоредио такво понашање навијача са сличним сценаријем у Њемачкој, те запитао да ли би се у тој земљи толерисало извикивање таквих парола током утакмице Њемачке и Израела.

- Израелски амбасадор у Загребу требало је да буде упознат са овим проблемом и да реагује на овакве манифестације фашизма. Требало је да протестује - написао је Зуроф и додао да је још више узнемирујућа чињеница да су хрватски премијер Тихомир Орешковић и министар спорта Предраг Шустар остали да сједе на стадиону након таквих повика.

Констатује да је то очигледан знак толеранције према таквом понашању.

Вулин: Усташтво у Хрватској се враћа

Усташтво у Хрватској се враћа, пролази некажњено и постаје готово званична идеологија. Надам се да ће се глас Јеврејске заједнице чути, рекао је министар Александар Вулин коментаришући одустајање Јеврејске заједнице у Хрватској да заједно са Владом Хрватске обиљежи годишњицу ослобађања Јасеновца.

- Ми већ дуго упозоравамо да не може исти венац, иста рука да полаже деци у Јасеновцу и на споменик стрељаним усташама који су ту децу поклали у Блајбургу - навео је Вулин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана