Milan Tegeltija, predsjednik VSTS-a BiH: Sudije i tužioci idu na provjeru

S. Š.
Milan Tegeltija, predsjednik VSTS-a BiH: Sudije i tužioci idu na provjeru

Sarajevo - Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Milan Tegeltija rekao je da će informacije koje im je dostavio Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica o sudijama i tužiocima na nivou BiH biti razmotrene iduće sedmice na sjednici VSTS-a i da će ih provjeriti i disciplinski tužilac.

U informaciji su navedena imena 15 sudija Suda BiH i tužilaca Tužilaštva BiH koji su u ratu bili na pozicijama u vojnim sudovima i koji su diskriminisali Srbe u predmetima ratnih zločina.

- Sudije i tužioci obuhvaćeni informacijom stupili su u pravosudne institucije od 2003. do 2007. godine. To je bilo prije nego što je djelovao ovaj sastav VSTS-a. Ne mogu ulaziti u to šta je tadašnji VSTS radio i tada je trebalo da budu provjerene informacije koje su navedene u dopisu - kazao je Tegeltija i dodao da će ovo pitanje zbog važnosti delegirati i za sjednicu VSTS-a na koju je pozvao predstavnike porodica osuđenih da je prate.

Porodice Srba osuđenih u Sudu BiH za ratne zločine zatražile su juče od Tegeltije da se hitno izjasni o navodima da su današnje sudije i tužioci u ratu vršili diskriminaciju Srba i da protiv nekih postoje i krivične prijave. Porodice su u otvorenom pismu podsjetile da su više puta ukazivale da, od momenta osnivanja Suda BiH, u predmetima ratnih zločina postoji selektivnost usmjerena isključivo na to da se srpski narod prikaže monstruoznim, zločinačkim i u krajnjoj mjeri - genocidnim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana