Mektić i Grubeša u klinču zbog roka za prisluškivanje

Željka Domazet
Mektić i Grubeša u klinču zbog roka za prisluškivanje

Sarajevo - Ministri pravde i bezbjednosti BiH saglasni su da ne smiju doći u situaciju da nema kontrole nad osobama nad kojima je neophodno sprovoditi posebne mjere nadzora, ali ni za milimetar nisu približili mišljenje o trajanju praćenja i prisluškivanja osoba osumnjičenih za terorizam i druga teška krivična djela.

Ministarstvo pravde je predložilo da posebne mjere mogu trajati 24 mjeseca sa mogućnošću produženja na još 24, dok Ministarstvo bezbjednosti smatra da to treba da traje četiri godine, s mogućnošću produženja na još četiri.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša smatra da 24 plus 24 mjeseca daju sasvim dovoljno vremena za posebne mjere i da bi skraćivanjem perioda Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH (OBA) ozbiljnije pristupila tom problemu. Stav ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića je da je posebne mjere zbog težine krivičnih djela potrebno sprovoditi duže vrijeme.

Savjet ministara BiH zadužio je Ministarstvo pravde da pripremi izmjene Zakona o krivičnom postupku, a Ministarstvo bezbjednosti izmjene Zakona o OBA. Ministarstva su predložila izmjene koje se tiču posebnih mjera i ovlašćenja, ali su one nakon duge i žučne rasprave skinute sa dnevnog reda sjednice Savjeta ministara.

Izmjene je još u junu prošle godine naložio Ustavni sud BiH odlučujući na osnovu apelacije predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamenta BiH Borjane Krišto iz HDZ-a BiH. Ustavni sud je naložio da bude onemogućeno neograničeno prisluškivanje i pravo da sudija bez obrazloženja može produžavati važenje naloga za prisluškivanje. Parlamentu BiH je dat zadatak da najkasnije za šest mjeseci uskladi osporene odredbe Zakona o OBA sa Ustavom BiH i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Grubeša upozorava da je riječ o vrlo osjetljivim zakonima i da o njima treba sprovesti javne konsultacije.

- Prijedlog da preduzimanje posebnih mjera traje četiri plus četiri godine je predug period. Nema smisla da posebne mjere traju toliko dugo i period od dvije plus dvije godine je sasvim dovoljan. Na taj način bi OBA ozbiljnije pristupila tom problemu. To ne isključuje mogućnost da recimo osobe koje su povezane sa terorizmom budu praćene i duže ako to sud odredi - rekao je Grubeša i dodao da je uvjeren da će se na narednoj sjednici Savjeta ministara naći zakonski prijedlozi i da će doći do kompromisa.

Mektić ističe da je Ministarstvo bezbjednosti predložilo da posebne mjere mogu da traju 48 mjeseci uz naredbu suda s tim da sud svakih 30 dana bude obavještavan o daljoj potrebi preduzimanja tih mjera.

- Period koji predlaže Ministarstvo pravde je prekratak i pravi problem ne samo nama, jer često jednog teroristu pratimo i mi i Srbija, Hrvatska, Slovenija i Njemačka. Ako mi nakon 24 mjeseca iskočimo iz tog programa, šta njima vrijedi što ga prate. Evropske zemlje nemaju to ograničenje i nekoga ko se dovodi u vezu sa terorizmom mogu da prate 20 godina ili neograničeno - naveo je Mektić.

On je dodao da je prijedlog izmjena Zakona o OBA sačinila radna grupa u kojoj su bili eksperti iz sudova, tužilaštava i bezbjednosnih agencija.

- Eksperti su rekli 48 mjeseci i neću da političari mijenjaju taj rok. Birajući između političkih interesa i bezbjednosti građana, biram bezbjednost građana. Neću da pustimo 300 lica koja dovodimo na bilo koji način u vezu sa terorizmom izvan svakog nadzora i kontrole - istakao je je Mektić i pozvao Savjet ministara da izmjene zakona upute u hitnu proceduru da bi bila izbjegnuta ovakva situacija.

Prijedlozi

Ministarstvo pravde BiH

- Usvajanje izmjena zakona tek nakon javnih konsultacija

- Primjena posebnih mjera treba da traje 24 mjeseca sa mogućnošću produženja na još 24 mjeseca

Ministarstvo bezbjednosti BiH

- Usvajanje izmjena zakona po hitnoj proceduri

- Primjena posebnih mjera treba traje 48 mjeseci sa mogućnošću produženja na još 48 mjeseci

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana