Mašović uvredama branio anarhiju

Goran Maunaga
Mašović uvredama branio anarhiju

Sarajevo - Burna sjednica Savjetodavnog odbora Instituta za nestala lica BiH prekinuta je nakon što je vršilac dužnosti predsjedavajućeg Kolegijuma direktora Instituta Amor Mašović izvrijeđao predsjedavajućeg Savjetodavnog odbora Milana Mandića, a potom napustio sjednicu.

Mandić je najavio da će zbog uvreda podnijeti tužbu protiv Mašovića.

Sjednica u Sarajevu okončana je kada su došli do pete tačke dnevnog reda i kada je Mašović pokušao da kao šef Sektora za traženje, ekshumacije i identifikacije podnese usmeni izvještaj o radu tog sektora. Mandić to nije prihvatio jer je Mašović nedavno sam sebe imenovao na tu poziciju bez saglasnosti druga dva člana Kolegijuma.

- Praksa je da na sjednici Savjetodavnog odbora bude predsjedavajući Kolegijuma direktora i da šef Sektora za traženje, ekshumacije i identifikacije podnosi izvještaj o onome šta je urađeno u proteklom periodu. Dosadašnji šef tog sektora Dušan Pavlović prešao je na drugo radno mjesto, a Mašović je na sjednicu došao pokušavajući da bude dva u jednom, odnosno da bude nosilac dvije funkcije, što je neprihvatljivo - kaže Mandić.

Pojašnjava da je Mašović pokušao i da umjesto izvještaja o radu Sektora u pisanoj formi, o tome govori usmeno i površno, bez preciznih podataka. Mandić ni to nije prihvatio konstatujući da izvještaj nije podnesen.

Mašović je nakon toga počeo da viče zahtijevajući i da Institut stavi potpis na deklaraciju o nestalim licima koju su u avgustu potpisale Srbija, Hrvatska, Crna Gora i BiH, a koju nije podržao član Predsjedništva BiH iz RS Nebojša Radmanović.

- Ranije sam tražio da nam bude dostavljena ta deklaracija da vidim o čemu se radi i da li bi to moglo da se stavi na dnevni red, ali to nije učinjeno. Pošto nam ni Upravni odbor ni Kolegijum direktora Instituta ne dostavljaju zapisnike sa sjednica, rekao sam da u Institutu vlada opšti haos, odnosno vlast jednog čovjeka uz isključivo bošnjačke predstavnike koji se nalaze na svim funkcijama u Institutu - kaže Mandić.

Tada je situacija na sjednici odbora kulminirala. Mašović je Mandiću poručio da "podnese ostavku ako mu se ne sviđa rad Instituta", na šta mu je on odgovorio da će to učiniti "kad mu budu predati posmrtni ostaci njegovog oca koje je Mašović sakrio".

- Mašović je rekao da ja ne bih smio da se slikam sa ljudskim kostima u rukama, izmišljajući to i aludirajući na svoju ranije izrečenu laž da sam, navodno, ja ubacio kost umrlog Šefika Pecikoze u kašiku bagera na gradskom smetljištu u Buća potoku prilikom traženja nestalih sarajevskih Srba. Osim što me je vrijeđao, aludirao je i na to da se u RS lako može doći do ljudskih kostiju - pojasnio je Mandić.

Kada je Mašoviću rekao da će ga tužiti zbog tih navoda i klevete, on je napustio sjednicu koju je Mandić potom prekinuo.

- Nažalost, u Institutu vlada javašluk koji vodi totalnoj anarhiji. Upravni odbor Instituta ne može da se sastane bez članova iz reda srpskog naroda, a sjednica Kolegijuma direktora ne može se održavati bez srpskog predstavnika, ali se to ipak radi - kaže Mandić.

Mašović u petak nije odgovarao na telefonske pozive.

"Krvna zrnca"

Milan Mandić kaže i da je tražio da u informaciju o sastanku Upravnog odbora Instituta za nestala lica BiH sa predstavnicima Komemorativnog centra u Tuzli i tužilaštava u BiH, koji je održan 9. septembra, budu unesena imena prisutnih pošto, kaže, tu nije bio nijedan predstavnik srpskog naroda, na šta je Amor Mašović odgovorio da je to "prebrojavanje krvnih zrnaca".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana