Marko Mikerević: Silajdžić prikrivao zločine nad Srbima

Slobodan Puhalo
Marko Mikerević: Silajdžić prikrivao zločine nad Srbima

DOBOJ - Haris Silajdžić je znao za zločine koje su muslimani počinili nad srpskim narodom u Sarajevu tokom proteklog rata, ali nije ni pokušao da ih spriječi, tvrdi bivši sudija porotnik u Okružnom vojnom sudu u Sarajevu Marko Mikerević.

Prema Mikerevićevim riječima, Silajdžić ih je zataškavao, učestvovao u uklanjanju njihovih tragova.

- Kada to kažem, onda mislim na crkvu Preobraženja gospodnjeg, koja se nalazi kod hotela “Bristol”. Tu su muslimani ubijali Srbe, a Silajyić je dobro znao za sva zlodjela koja se tu dešavaju - tvrdi Mikerević.

Za taj slučaj Mikerević je početkom 1993. godine saznao od Jelene Kurtušić, zvane Jeka iz Foče kod Doboja, koja je vidjela dvije odsječene ljudske glave postavljene na stubovima male kapije na ulazu u portu crkve.

- Ona je radila kao kuvarica u kuhinji Armije RBiH blizu “Bristola” i dobro je znala šta se dešava u porti pravoslavne crkve. I sam sam se uvjerio u njeno kazivanje, kada sam otišao na lice mjesta i vidio odrubljene srpske glave, stajale su na stubovima, sa licima okrenutim prema ulici Vojvode Putnika - prisjeća se Mikerević.

Muslimanski vojnici su, prema njegovim riječima, tu držali liniju odbrane prema srpskoj Grbavici, tako da su crkvu koristili za svoje potrebe, ali i za ubijanje Srba.

- U jesen 1993. godine sarajevske novine su pisale da je Silajyić dao pare da se crkva očisti i da se dovede u normalno stanje, da bi se što bolje sakrili tragovi zločina muslimanske vojske nad srpskim civilima u ovom svetom hramu. Silajdžić to nije demantovao - tvrdi Mikerević.

Tako su se pravoslavni Srbi prvi put okupili u crkvi Preobraženja gospodnjeg na Vaskrs 1994. godine.

 Dokazi

Marko Mikerević je tokom rata radio kao sudija porotnik u Okružnom vojnom sudu u Sarajevu, sa sjedištem u Kasarni “Viktor Bubanj”. Tokom suđenja prikupio je mnogo dokaza o zločinima nad Srbima u Sarajevu i to publikovao u svojoj knjizi. Taj materijal poslao je u Hag putem Udruženja logoraša Srpske i Kancelarije Vlade Srpske za prikupljanje podataka o ratnim zločinima. Sada se, prema njegovim saznanjima, taj materijal nalazi u Sudu BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana