MUP Kantona Sarajevo zabraio odavanje pošte žrtvama Oluje

Glas Srpske
MUP Kantona Sarajevo zabraio odavanje pošte žrtvama Oluje

Povodom 20 godina od akcije "Oluja" u Zagrebu će biti održano odavanje počasti žrtvama te vojne operacije. Ista akcija u Sarajevu je zabranjena, navodi UDIK.

U zajedničkom obilježavanju "Oluje" učestvuju Centar za žene žrtve rata – ROSA (Zagreb), Ženska mreža Hrvatske, u saradnji sa Udruženjem za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) iz Sarajeva, Srpskim demokratskim forumom i Udruženjem slobodarskih aktivista Zagreb.

Obilježavanje će biti održano u Zarebu 3. avgusta 2015. godine na Trgu bana Jelačića od 11:00 do 11:30 sati.

"Cilj je podsjetiti javnost na zločine počinjene u operaciji ‘Oluja’ kao i na državno organizovano poricanje ovih zločina. Podsjećamo da je u vojnoj operaciji ‘Oluja’ poginulo i nestalo 1. 853 osobe, a protjerano preko 220.000 stanovnika Republike Hrvatske većinom srpske nacionalnosti", navodi se u saopštenju.

"Ovom akcijom želimo još jednom pozvati na moralnu i političku odgovornost prema svim građanima i građankama Republike Hrvatske", dodaje se.

Osim toga, u saopštenju se navodi da je slična akciju 3. avgusta Sarajevu, ispred ambasade Republike Hrvatske, takođe u organizaciji UDIK-a koji je tom prilikom želio predsjednici Hrvatske poslati otvoreno pismo, zabranio MUP Kantona Sarajevo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana