Lavrov prijatelj i čuvar Srpske

V. Kulaga, Ž. Domazet
Lavrov prijatelj i čuvar Srpske

Banjaluka, Sarajevo - Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov danas će boraviti u zvaničnoj posjeti BiH i Republici Srpskoj, a njegov dolazak zvaničnici RS vide kao jasan dokaz prijateljstva i afirmaciju Srpske na međunarodnom planu.

Dolazak Lavrova podigao je mjere bezbjednosti na najviši nivo, a prve sastanke imaće sa članovima Predsjedništva BiH, poslije čega stiže u Banjaluku, gdje će posjetiti temelje srpsko-ruskog hrama i čuti stavove vlasti Srpske.

Podrška Dejtonu

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je da dolazak ruskog šefa diplomatije demistifikuje prijateljstvo RS i Rusije, poručivši da je za Srpsku njegov dolazak - dolazak prijatelja.

- Za nas je Rusija veoma važan prijatelj, a posjeta Lavrova velika stvar, jer uvijek je važno da naši prijatelji dolaze i da se vidi kako to prijateljstvo izgleda - poručio je Dodik.

Dodao je da Lavrov razumije detalje odnosa u regionu, jer je bio ambasador Ruske Federacije u Savjetu bezbjednosti UN u vrijeme raspada Jugoslavije.

- On savršeno dobro zna sve nijanse i detalje Dejtonskog sporazuma i nije ni čudno što Rusija ostaje na međunarodnom sporazumu, a Zapad je okrivljuje zato što ostaje privržena - rekao je Dodik i pozvao građane da se u što većem broju okupe na mjestu izgradnje srpsko-ruskog hrama i duhovno-kulturnog centra da bi dočekali Lavrova.

Lavrov će se sastati i sa članovima Predsjedništva BiH, a srpski član u toj instituciji Mladen Ivanić kaže da mu je drago što Lavrov ide i u Banjaluku.

- U potpunosti sam uvjeren da će to biti prijateljska posjeta - kazao je Ivanić.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović rekao je da je riječ o važnoj posjeti za afirmaciju i jačanje pozicije Srpske u okviru dejtonske BiH. Kaže da su dolazak Lavrova, a ranije i drugih visokih ruskih zvaničnika, uz čvrste veze Srpske i Sankt Peterburga, pokazatelj da Moskva ima razumijevanja za poziciju RS i uvažava institucije.

- Sada imamo priliku da dočekamo vjerovatno najznačajnijeg savremenog šefa diplomatije u svijetu. Ova posjeta pokazuje da RS vodi mudru politiku, jača prijateljske veze sa svijetom i uporedo razvija privrednu, ekonomsku i kulturnu saradnju, što je važno za ukupan razvoj i bolji život građana - rekao je Čubrilović.

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak izrazio je nadu da će posjeta učvrstiti veze Rusije sa Srpskom i BiH.

- Rusija je naša prijateljska zemlja, važan geopolitički faktor i spoljnotrgovinski partner. Siguran sam da se Rusija u ove izbore neće miješati - poručio je Crnadak i dodao da je planirano i potpisivanje plana saradnje dva ministarstva.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da je Lavrov dobrodošao i u Sarajevu i u Banjaluci.

Dolazak Lavrova pozitivno su ocijenili i brojni analitičari. Nekadašnji šef diplomatije SR Jugoslavije Vladislav Jovanović je kazao da posjeta ima politički, diplomatski i psihološki značaj za Srpsku i da ne može biti tretirana kao jedna od stotine mogućih političkih posjeta.

Program posjete

Lavrova će na aerodromu u Mahovljanima dočekati delegacija Vlade RS sa premijerkom Željkom Cvijanović na čelu. Prva naredna stanica je u Banjaluci, gdje će ga kod budućeg srpsko-ruskog hrama, za koji je u ponedjeljak položen kamen temeljac, na izlazu iz vozila dočekati Dodik.

Nakon obilaska temelja buduće svetinje, u Administrativnom centru Vlade RS biće održan sastanak Dodika i Lavrova, a nešto kasnije pridružiće im se i drugi zvaničnici.

Dodik bi, nakon zvaničnih razgovora, ruskog diplomatu trebalo da odlikuje Ordenom Republike Srpske na ogrlici.

Lavrov bi tokom posjete Banjaluci trebalo da se sastane i sa ministrom inostranih poslova Srbije Ivicom Dačićem, a za kraj je planiran ručak u čast gostu iz Rusije, na kojem će domaćin biti predsjednik Srpske.

U Istočnom Sarajevu i Banjaluci će danas zbog dolaska šefa ruske diplomatije na snazi biti mjere prvog, odnosno najvišeg stepena bezbjednosti.

Na području Banjaluke i Istočnog Sarajeva, kao i na trasi kretanja delegacije, zabranjena je upotreba dronova, a rad će biti zabranjen i nekim ugostiteljskim i drugim objektima na području Banjaluke, Istočnog Sarajeva i Laktaša.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske saopšteno je da će u slučaju nezakonitog postupanja građana prilikom posjete ministra spoljnih poslova Rusije policijski službenici, u saradnji sa nadležnim pravosudnim organima, preduzeti sve mjere da bi ova lica bila identifikovana i procesuirana u skladu sa zakonom. Apelovali su na sve građane da se uzdrže od bilo kakvog nezakonitog ponašanja, te da postupaju u skladu sa naredbama policijskih službenika na terenu.

Kontrole

Policajci RS će danas, dok za tim bude postojala potreba, pregledati stanove, poslovne prostore i druge objekte blizu temelja srpsko-ruskog hrama u Banjaluci. Građanima koji se budu kretali na toj lokaciji se savjetuje da ne nose ruksake i torbe, te da obavezno ponesu identifikacioni dokument.

Savjetuje im se i da izbjegavaju otvaranje prozora, izlaske na balkone, krovove zgrada i slično duž trase kretanja, kao i na mjestima iz protokola za vrijeme boravka delegacije.

Zatvorene ulice

U vrijeme dolaska i odlaska ruske delegacije biće zabranjeno kretanje vozila, ali i ograničeno kretanje drugih učesnika u saobraćaju, uključujući bicikliste i pješake, na ruti kretanja od aerodroma u Mahovljanima do Banjaluke od 14 do 16 časova te od 18 do 19.30 časova. Ta zabrana biće na snazi i u banjalučkim ulicama Gundulićeva, Olimpijskih pobjednika i u dijelu ulice Kralja Petra Prvog Karađorđevića za vrijeme aktivnosti Lavrova. Obustave na području Istočnog Novog Sarajeva i Istočne Ilidže biće periodične od 11.30 do 14 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana