Krajišmik: Nelegalni referendum i ubistvo srpskog svata - crna strana istorije BiH

Srna
Krajišmik: Nelegalni referendum i ubistvo srpskog svata - crna strana istorije BiH

Istočno Sarajevo - Predsjednik Asocijacije stvaralaca Republike Srpske Momčilo Krajišnik ističe da su nelegalni prvomartovski referendum o takozvanoj nezavisnosti BiH, kao i gnusno ubistvo srpskog svata Nikole Gardovića, te spaljena srpska zastava na Baščaršiji, 1. marta 1992. godine u Sarajevu, na neki način, negativno ostali zapisani u istoriji BiH.

"Prvi mart iz 1992. godine datum je koji sa mnogo primjedaba i kritika doživljavaju Srbi u BiH, i zbog negativnog preokreta, odnosno nelegalnog referenduma, kojim je na silu proglašena BiH kao nezavisna država, kao i zbog ubistva srpskog svata na Baščaršiji. Ustvari, to je već bio znak za početak rata u BiH", rekao je Krajišnik, koji je bio prvi srpski član Predsjedništva BiH i prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.


Sigurno je, ističe on u izjavi Srni, da taj datum Srbi ne treba da slave jer to ne donosi nikakav oprost, već, naprotiv, podržava sve ono što je bilo negativno i što je bilo uzrok rata.

"S druge strane, bošnjačka strana bez ikakvog osnova je istorijski događaj proglašenja Republike Srpske, 9. januar, problematizovala i zloupotrijebila na Ustavnom sudu BiH i dovela u pitanje proslavu tog datuma u Republici Srpskoj", konstatuje Krajišnik.

Prema njegovim riječima, sve što dolazi od tih bošnjačkih političara koji na jeftin način kupuju poene u svom biračkom tijelu ne vodi dobru, niti će tako ostvariti svoje ciljeve, posebno ne stvaranje čvrste i snažne BiH, za koju se navodno deklarativno zalažu sve vrijeme.

"BiH kao složena državna zajednica može opstati samo saglasnošću sva tri naroda", poručio je Krajišnik.

On je izrazio iskreno zadovoljstvo zbog činjenice da je došlo do približavanja srpskih političara u BiH, od kojih neki, kako je primijetio, u posljednje vrijeme pokazuju sve više patriotizma prema Republici Srpskoj.

"Jedinstvo srpskog naroda treba biti usmjereno na očuvanju Republike Srpske, pravde i istine, i ne treba i nije usmjereno ni protiv koga. Smatram da i zahtjev za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi protiv Srbije kao i problematizovanje Dana Republike Srpske treba da vodi u logičnom smjeru, to jest da politički predstavnici sva tri konstitutivna naroda treba da sjednu za isti sto i razmotre svoje prijedloge kako vide budući život u BiH", rekao je Krajišnik.

Ako zajedništvo svih u BiH može da funkcioniše, smatra on, onda je to u redu, ali ako ne može onda je bolje "miran razlaz nego stalna patnja u nesrećnom braku".

Prema njegovim riječima, Dejtonski mirovni sporazum treba sprovoditi i afirmisati u njegovom izvornom obliku, tim prije jer su se sve njegove promjene desile na silu i bez uvažavanja i približavanja stavova zainteresovanih strana.

On je apelovao da se svi političari i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH, ako zaista žele da BiH izvuku iz krize, konačno okrenu ekonomiji i socijalno-ekonomskim reformama i pronalaženju rješenja prihvatljivog za sve.

"Potrebna je samo dobra volja, odnosno da niko nikome u BiH ne nameće rješenja, kao i da se omogući entitetima da funkcionišu u punom kapacitetu i da budu autonomni", zaključio je Krajišnik izjavi za Srnu.

U dijelu Federacije BiH sa većinskim bošnjačkim stanovništvom 1. mart se obilježava kao "dan nezavisnosti BiH", dok se ovaj datum u Republici Srpskoj ne slavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana