Kolaps u radu Parlamenta BiH, visoke plate u džepu

Željka Domazet
Kolaps u radu Parlamenta BiH, visoke plate u džepu

Sarajevo - Trzavice u vladajućoj koaliciji na nivou BiH dovele su do kolapsa Parlamenta BiH, čiji je Predstavnički dom od 1. avgusta održao samo tri sjednice i nijednu u septembru, a Dom naroda posljednji je put zasjedao još 31. avgusta.

Ništa bolja situacija nije ni u parlamentarnim komisijama, koje su u septembru imale svega pet sjednica iako ih ima čak 15. Prije dva dana zbog nedostatka kvoruma otkazana je sjednica Komisije za spoljnu trgovinu i carine Predstavničkog doma. Izostanci sa sjednica parlamentarnih komisija sve su češći pa i one koje su održane rade na ivici kvoruma. Na ovaj problem upozorio je otvoreno poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Nikola Špirić, koji je poslije otkazivanja sjednice Komisije za spoljnu trgovinu zbog nedostatka kvoruma rekao da je evidentno da ne postoji parlamentarna većina i da ljudi neće da rade.

Poslanici i delegati priznaju da se za velike pare koje dobijaju premalo radi, da donose veoma malo zakona i da se kad se podvuče crta može reći da se na nivou BiH ne radi ozbiljan posao.

Šef Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta BiH Sredoje Nović iz SNSD-a kaže da zvuči nevjerovatno da u veoma zahtjevnom periodu kada je u pitanju put ka EU ne donosi mnogo zakona.

- Čujemo kako je BiH džinovskim koracima napredovala u posljednje dvije godine, a izvještaji Centara civilnih inicijativa i drugih pokazuju da se nije maklo naprijed. Očigledno je da smo zarobljeni politikantstvom onih koji su pravili većinu na nivou BiH i time htjeli da pokažu kako će se sve promijeniti. Sada su se sami našli u vrtlogu svojih loših odluka - rekao je Nović.

Istakao je da je nevjerovatno da se u Parlamentu umjesto ozbiljnih pitanja razmatra situacija da li ima sjednica i zašto članovi ne prisustvuju sjednicama komisija.

- Ne dolaziti na sjednice je neozbiljno i nedolično i u najmanju ruku nepristojno imajući u vidu novac koji primaju poslanici na nivou BiH. Podržaću svaki prijedlog, ako ga bude, da takve stvari budu sankcionisane i to ne malim iznosima nego ozbiljnim novčanim iznosima. Mora se znati da li su ti nedolasci opravdani ili ne - rekao je Nović.

Delegat Safet Softić iz SDA, koji je predsjedavajući Doma naroda, kaže da je nedopustivo da Parlament dugo ne zasjeda i da se sjednice komisija otkazuju zbog nedostatka kvoruma.

- U Parlamentu FBiH i dalje funkcioniše pravilo da se zbog neopravdanog nedolaska oduzima po sto maraka i bilo bi dobro da se tako uradi i u Parlamentu BiH. Poslanici i delegati imaju dobre plate i zaista bi trebalo početi kažnjavati one koji neopravdano ne dolaze na sjednice domova i komisija - rekao je Softić.

Poslanik SBB-a Mirsad Isaković kaže da i Predstavnički dom često zasjeda na ivici kvoruma.

- Najčešće ne dolaze poslanici SDA i SDS-a. Suviše dobro smo plaćeni da bismo izostajali. Naša je obaveza da dolazimo na sjednice Parlamenta i komisija. Komisija je sastavni dio naših radnih obaveza pa i zakonska obaveza. To nam je u opisu posla. Komisije se sazivaju najmanje sedam dana ranije i svako može da isplanira svoj rad. Kao predsjedavajući Komisije za ravnopravnost polova tri ili četiri puta sam morao da otkažem sjednice zbog nedostatka kvoruma. Takav pristup najoštrije osuđujem - kazao je Isaković.

Poslanik DF-a Damir Bećirović ističe da postoji kodeks ponašanja i da rukovodstvo Parlamenta treba da sankcioniše one koji ne rade svoj posao.

- Ne mislim da će udaranje po džepu nešto značiti, jer ako se oduzme neka suma od velikih plata to ništa neće značiti. Mislim da je javna prozivka daleko efikasnija - rekao je Bećirović.

Delegat SDS-a i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Ognjen Tadić rekao je da ne zna za ove probleme i da se rukovodstvu Doma naroda niko nije obraćao u vezi sa tim.

Projekt menadžer Centara civilnih inicijativa (CCI) Ivica Ćavar naglasio je da su komisije mali parlamenti u koje su uključeni predstavnici svih političkih stranaka i da od efikasnosti njihovog rada zavisi i efikasnost rada oba doma Parlamenta BiH.

- Nedopustivo je da sjednice ne mogu biti održane zbog izostanaka, jer je rad u komisijama dio dužnosti poslanika i delegata. Riječ je o klasičnoj neodgovornosti - kazao je Ćavar.

On smatra da bi disciplinu popravilo oduzimanje dijela plate ili paušala.

- U BiH ima više od pola miliona nezaposlenih, a oni imaju plate od 4.800 do 6.500 maraka, što za jedan mandat iznosi od 230.000 do 300.000 KM. To dovoljno govori samo po sebi - konstatovao je Ćavar i dodao da bi stranke ili poslanici ako ne mogu dolaziti na sjednice morali tražiti da na njihova mjesta dođu drugi koji će raditi.

Plan rada

Ivica Ćavar kaže da parlamentarci moraju raditi prema planu koji su sami usvojili.

- Nedopustivo je i neodgovorno da po planu imaju da usvoje oko 80 zakona, a nisu usvojili ni četvrtinu. Ako se ima u vidu šta BiH čeka na njenom evropskom putu, morali bi raditi danonoćno i nijedna sjednica komisija ne bi smjela biti otkazana, a pogotovo ne zbog nedostatka kvoruma - rekao je Ćavar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana