Kojić: Srbi će stotinama godina trpjeti posljedice NATO bombardovanja

Srna
Kojić: Srbi će stotinama godina trpjeti posljedice NATO bombardovanja

Beograd - U NATO bombardovanju Republike Srpske 1995. godine ubijeno je 58 i ranjeno 119 Srba, a najstrašnije je što će posljedice upotrebe osiromašenog uranijuma trpjeti generacije stotinama godina, rekao je danas u Beogradu direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić.

"Posljedice NATO bombardovanja su katastrofalne. Hadžići su bili izloženi NATO bombardovanju, a među stanovnicima te opštine koji su izbjegli u Bratunac, četiri puta je više oboljelih od raka u odnosu na domicilno stanovištvo", rekao je Kojić novinarima u Institutu za međunarodnu politiku i privredu, gdje učestvuje na naučnoj konferenciji "Posljedice NATO agresije na SR Jugoslaviju".


On ističe da su indirektne posljedice to što je NATO bombardovanje dalo nemjerljivu prednost združenim jedinicama hrvatske vojske i takozvane Armije BiH.

"Primjer su zapadnokrajiške opštine jer je poslije NATO bombardovanja tog kraja i usljed ofanzive hrvatske vojske i takozvane Armije BiH, protjerano 120.000 Srba, a ubijeno 1.667", rekao je Kojić.

On kaže da je u Mrkonjić Gradu, poslije toga, ostala najveća masovna grobnica srpskog naroda u kojoj je pronađeno 181 tijelo i 176 tijela u manjim grobnicama.

"Na ozrensko-vozućkom ratištu je u bombardovanju srušen relej Kraljica, zbog čega su jedinice koje su bile na tom području izgubile vezu sa glavnim štabom i drugim jedinicama, i nad njima su pripadnici odreda `El mudžahedin` izvršili monstruozne, sadističke zločine. Na najmonstruozniji način zarobljeno je i ubijeno 62 Srba", rekao je Kojić.

On podsjeća da je NATO bacao na Republiku Srpsku bombe sa osiromašenim uranijumom i da rezultati istraživanja, koje je Centar radio 2016. godine i objavio u knjizi "Namjernom silom na Republiku Srpsku", pokazuju da Srbi te posljedice trpe i trpjeće još stotinama godina.

"Problem je što se šesnaestodnevno NATO bombardovanje Republike Srpske smatra legitimnom akcijom, bez obzira na sve ove posljedice i, nažalost, ne snose nikakvu odgovornost za njih. Možda je najopasnije to što će naša djeca i unuci u budućnosti trpjeti posljedice osiromašenog uranijuma", naglasio je Kojić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana