Keš u džepu garancija za spokojan odmor u Grčkoj

Milijana Latinović
Keš u džepu garancija za spokojan odmor u Grčkoj

Banjaluka - Strah od finansijske krize i zatvaranje svih banaka u Grčkoj, koja je jedna od najpopularnijih destinacija za ljetovanje, unio je nemir među turiste u RS koji neprestano zovu agencije kako bi se informisali šta ih čeka na obalama Egejskog mora.

Zabrinutost među turistima ne jenjava od kada svakodnevno kruže informacije da su grčki bankomati prazni i da je na policama marketa sve manje proizvoda. Dodatnu paniku je izazvala vijest da su sve banke u Grčkoj privremeno zatvorene, a turiste nisu umirile ni poruke iz grčke vlade da će ih u bankomatima čekati dovoljno novca. Ministarstvo turizma Grčke saopštilo je da se ograničenje iznosa novca uvedeno za Grke ne odnosi na turiste. Za razliku od Grka koji mogu dnevno podići maksimalno 60 evra, turistima su na raspolaganju neograničeni iznosi.

Bez obzira na to ekonomisti i predstavnici turističkih agencija savjetuju svima koji putuju na odmor u Grčku da ponesu više gotovine kako bi imali na raspolaganju dovoljno novca i u slučaju da bankomati zakažu.

- Upravo se nalazim u banci i kupujem evre. Trebalo bi ponijeti više gotovine, jer nisu problem samo prazni bankomati, već i nemogućnost plaćanja karticama čak i u renomiranim ugostiteljskim i trgovačkim objektima - kaže izvršni direktor Udruženja ekonomista RS "SNjOT" Saša Grabovac kojeg smo zatekli u posljednjim pripremama za odlazak na odmor u Grčku.

Turistima savjetuje i da se dobro informišu o situaciji u gradovima i na grčkim ostrvima gdje planiraju provesti odmor, ali i da budu oprezni ako se odluče da ponesu više gotovine.

- Veliki iznosi gotovine sa sobom nose rizik od krađe. Osim opreza, po dolasku je preporučljivo nabaviti dovoljno vode i osnovnih namirnica u slučaju da dođe do nestašice u marketima, jer Grci već masovno kupuju i stvaraju zalihe hrane. Oni koji putuju automobilom treba na vrijeme da napune rezervoar - naglasio je Grabovac.

Vedran P. iz Banjaluke se koleba da li će krenuti put Grčke iako do unazad nekoliko dana nije imao dilemu gdje će ljetovati. Sve su prilike da bi ove godine Egejsko more mogao zamijeniti Jadranskim.

- Imam dvoje male djece, pa ne bih da rizikujem. Grčke plaže jesu ljepše, ali se plašim da nam ne propadne ljetovanje - kaže ovaj Banjalučanin.

U turističkoj agenciji "Sebastijan" kažu da još nisu imali slučajeva otkazivanja aranžmana, ali da im telefoni neprestano zvone.

- Imamo veliki broj poziva. Građani zovu da se informišu o situaciji u Grčkoj. Za nekoliko dana grupa turista treba da putuje u Grčku, a kako se bliži polazak i poziva je sve više. Ljudi pitaju šta je sa bankomatima, trebaju li ponijeti više novca - rekli su u ovoj agenciji.

Gordana Blagojević iz Agencije "Unis turs" Banjaluka kaže da je Grčka do sada bila najtraženija destinacija.

- Vjerujemo da trenutna dešavanja neće ugroziti odmore s obzirom na to da imamo veliki broj zainteresovanih za ljetovanje na ovoj destinaciji - rekla je Blagojevićeva.

Grčka je najtraženija destinacija i među Dobojlijama, a iz agencije "Istra turs" savjetuju oprez svima koji odluče da godišnji odmor provedu na njenim fantastičnim plažama.

- Preporučila bih turistima da za svaki slučaj ponesu dovoljno gotovine, a nadamo se da će se situacija ubrzo smiriti - kazala je menadžer prodaje Tamara Gavrić.

U agenciji "Marčelo" u Prijedoru kažu da se Prijedorčani uglavnom odlučuju za ljetovanje na Hrvatskom primorju.

- Iako su aranžmani za Grčku veoma povoljni turisti se ipak ne odlučuju u većem broju za grčke destinacije. Vjerovatno uzimaju u obzir i situaciju u toj zemlji - kazali su u ovoj agenciji.

U agenciji "Hepi travel" u Bijeljini kažu da među Sembercima najveće interesovanje vlada za Tursku.

Tunis

Teroristički napad u Tunisu zadao je udarac turizmu u toj zemlji, a iz straha za bezbjednost turisti iz BiH već otkazuju ljetovanja u Tunisu.

U dobojskoj turističkoj agenciji "Istra turs" kažu da su dvije porodice otkazale putovanje u Tunis. Omar Ibrahimagić iz agencije "Sol azur" Sarajevo kaže da su nesigurna područja poput Tunisa i Egipta već godinama izbacili iz ponude.

- Teroristički napad koji se desio na plaži u Tunisu samo je zabetonirao našu odluku od prije tri godine kada smo zaustavili sve aranžmane prema sjeveru Afrike - kazao je Ibrahimagić.

Savjeti za turiste koji idu u Grčku

- Ponesite dovoljno gotovine kako ne biste zavisili od bankomata i banaka

- Treba biti oprezan zbog eventualnih krađa novca s obzirom na veću količinu gotovine

- Po dolasku u Grčku treba obezbijediti dovoljno vode i hrane

- Svi koji putuju automobilom na vrijeme trebaju natankati pun rezervoar goriva

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana