Kakav će biti uticaj promjena u američkoj vlasti na Srpsku?

Kakav će biti uticaj promjena u američkoj vlasti na Srpsku? 13.11.2018 01:32 | ATV

Uprkos promjenama u američkoj vlasti, očekujem da predsjednik Donald Tramp nastavi politiku nemiješanja u unutrašnja pitanja drugih zemalja, poručuje novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

“Ja vjerujem da će politički odnos Trampa prema drugim zemljama, u smislu nemiješanja, dominirati politikom Sjedinjenih Američkih Država. Bez obzira na novu konfiguraciju vezanu za kongres - koji kod njih ima značajnu ulogu - ali ipak, predsjednička uloga je u vođenju spoljne politike jedna od najdominantnijih”, kaže Dodik.

Republika Srpska i region će, uprkos promjenama, ostati na marginama američkog interesovanja, smatra Ana Trišić Babić, bivši zamjenik šefa bh. diplomatije.

“Što se tiče Bosne i Hercegovine, i ovog dijela Evrope i regiona - ne vidim da se ikakve promjene mogu desiti u odnosu na politiku SAD-a prema ovom dijelu svijeta. Čisto iz razloga što je ovo za njih jedno periferno pitanje, periferno mjesto, i oni će se time baviti na način kako su se i do sada bavili”, kaže Ana Tršić Babic, bivši zamjenik ministra inostranih poslova BiH.

Amerikanci će u narednom periodu biti mnogo više zaokupljeni unutrašnjim pitanjima, jer su sukobi na relaciji Tramp- Predstavnički dom izvjesni, kaže Trišićeva. Šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu, Obrad Kesić, ocijenio je ranije da rezultati američkih izbora neće značajno promijeniti odnose Sjedinjenih Država ni prema Srpskoj ni prema Srbiji, jer je, kako kaže, Balkan na periferiji njihovih interesa.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica