KOLUMNA: I zakon čuva uniforme VRS

Dušanka Majkić
KOLUMNA: I zakon čuva uniforme VRS

Svake godine, pri obilježavanju značajnijih jubileja Republike Srpske, iz drugog entiteta stižu salve napada na te događaje, ali i na ključne političke ličnosti.

Tako je i ove godine, kada se obilježava Dan Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka. Član Predsjedništva BiH Željko Komšić najavio je podnošenje krivične prijave protiv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Milorada Dodika, zbog njegove izjave kojom je zatražio od komande Trećeg pješadijskog RS puka OS BiH da na sljedećem obilježavanju Dana VRS “više od polovine jedinice bude obučeno u uniforme bivše Vojske Republike Srpske”, što po Komšiću predstavlja izazivanje pobune, a prema drugima jasan znak neprijateljstva.

Teško je razumjeti Komšićevu tako hitru reakciju ako se zna da je upravo on, kao član Predsjedništva BiH, morao biti upoznat sa Zakonom o službi u OS BiH, naročito onom dijelu zakona koji govori o pukovima.

Iskustvo nas uči da se uvijek treba čuvati žurbe, naročito kada se o tome govori prije nego što dovoljno sazna, odlučuje prije nego što se provjeri, kudi prije nego što se u to uvjeri. Naročito kada se nalazite na tako visokoj funkciji, poput Komšićeve. Uprkos ishitrenoj i nedobronamjernoj reakciji Komšića i još nekih političara u FBiH, koji koriste svaku priliku za “pokazivanje zuba Srpskoj” čime istovremeno dokazuju krajnju privrženost zvaničnoj bošnjačkoj politici u FBiH, potrebno je reći nekoliko riječi. Ne zbog njih, već zbog građana Republike Srpske.

Naime, Zakon o službi u OS BiH, u članu 6. definiše pukove, njihovu organizaciju, prava i djelovanje. U okviru OS BiH, prema zakonu, postoje tri pješadijska puka, koji su zaduženi za očuvanje jedinica i konstitutivnih naroda, Srba, Hrvata i Bošnjaka iz kojih potiču, a to znači da pukovi baštine tradiciju Vojske Republike Srpske (VRS), Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) i Armije RBiH (ARBiH).

Pripadnici svih pukova na lijevom ramenu nose obilježje svojih pukova. U skladu s tim, Treći RS puk nosi obilježje dvoglavog orla sa četiri ocila, dok na desnom ramenu zastavu BiH. Pravo na uniformu Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka imaju: jednonacionalni (srpski) pješadijski bataljoni u Banjaluci, Bijeljini i Bileći, koji pripadaju rodu pješadije, Komanda Trećeg pješadijskog RS puka, kao i drugi koji pripadaju rodu pješadije.

Pravilnik o uniformama OS BiH, kao i Pravilnik o odijevanju u pukovima, takođe predviđaju pukovske uniforme.

Pukovi nemaju operativna niti administrativna ovlašćenja, imaju male komande od deset vojnih lica, koja se bave ceremonijama i drugim zadacima pukova. Svaki puk može imati “pukovnika” puka, što je isključivo počasna uloga načelnika puka. Pukovnik je obično vojno lice značajno za puk i može biti aktivni, rezervni ili penzionisani oficir. Komande pukova imaju zakonom definisane nadležnosti, koje, pored ostalog, obuhvataju: upravljanja muzejom puka, kontrolom finansijskog fonda koji služi za finansiranje puka, istraživanjem i njegovanjem istorije puka, čuvanjem kulturno-istorijskog nasljeđa puka.

Važno je istaći da komande pukova daju uputstva o održavanju posebnih svečanosti, kao i običajima o odjeći i ponašanju pukova. Dakle, sve je to propisano zakonom. U tom smislu, Treći pješadijski puk će odlučiti kako će obilježavati 12. maj - Dan Vojske Republike Srpske, i u kakvim uniformama. O tome neće odlučivati Komšić i drugi iz FBiH.

Srpski narod ima pravo da baštini tradiciju svoje odbrambeno-oslobodilačke vojske, Vojske Republike Srpske, zato je sasvim logično da ta tradicija podrazumijeva i uniforme koja je ta vojska nosila? Iako Srpska od sadašnjih OS BiH nema nikakve koristi, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik nije tražio ništa što nije u skladu sa zakonom, nije pozvao Bošnjake i Hrvate da obuku uniforme VRS.

U čemu je onda smisao napada iz FBiH? Bošnjačka politika, bez obzira da li se radi o nacionalnoj ili „građanskoj” protivnik je Republike Srpske i svega što Srbi obilježavaju i slave kao svoje svetinje. Tu nemamo iluzija. Kao dobar primjer takvih namjera može poslužiti Srbin P. Kojović, koji je u žurbi da dokaže da je na “njihovoj” strani izjavio: “Vojska Republike Srpske je jasan znak neprijateljstva prema BiH”. Niti pročita zakon, niti trepnu prije nego što izgovori i osudi.

Srpski narod je dobro naučio lekciju iz istorije. Zato je borba za Republiku Srpsku uvijek borba za slobodu srpskog naroda koja će biti sve odlučnija i jača bez obzira na broj onih koji svakodnevno kidišu na nju.

Dušanka Majkić, delegat u Domu naroda Parlamenta BiH

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana