Izmjene Krivičnog zakona bez podrške

Ž. D.
Izmjene Krivičnog zakona bez podrške

Sarajevo - Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH nije dobio podršku delegata iz Republike Srpske u Domu naroda Parlamenta BiH, zbog čega je upućen Kolegijumu ovog doma na usaglašavanje.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Staša Košarac rekao je da je u vezi sa ovim zakonskim rješenjem Republika Srpska jasno kazala da je riječ o prenosu nadležnosti.

Podsjetio je da tim iz RS nije učestvovao u sačinjavanju zakonskog prijedloga.

- Kolegijum treba da se sastane kao komisija i da paralelno rješavamo i Krivični zakon i Zakon o prebivalištu. To se može uraditi za 24 časa -  poručio je Košarac.

Predsjedavajući Doma Dragan Čović rekao je da i ovaj zakon ide u set zakona koji čekaju usaglašavanje u Kolegijumu zbog bolesti zamjenika predsjedavajućeg Sulejmana Tihića.

Usvajanje izmjena Krivičnog zakona uslov je Odbora eksperata Savjeta Evrope za evaluaciju borbe protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (Manival) da BiH ne dospije na crnu listu zemalja nesigurnih za poslovanje.

Zbog nepostojanja entitetske većine glasova iz Srpske, Dom naroda uputio je na usaglašavanje Kolegijumu i informaciju o radu Tužilaštva BiH za 2013. godinu. Delegati su prihvatili izvještaj o radu Savjeta ministara BiH za 2013. i usvojili informaciju i zaključke Savjeta donesene povodom razmatranja situacije nastale usljed poplava.

Predsjedavajući Savjeta ministara Vjekoslav Bevanda izjavio je na sjednici da šteta od majskih poplava u BiH iznosi oko 15 odsto ukupnog bruto domaćeg proizvoda BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana