Ispovijest Hazbe Nuhić iz Kobaša kod Srpca o logoru Polet u Brodu

Boro Teofilović
Ispovijest Hazbe Nuhić iz Kobaša kod Srpca o logoru Polet u Brodu

DERVENTA - Hazba Nuhić iz Kobaša kod Srpca za stradanje koje je preživjela tokom četvoromjesečnog pritvora u ženskom logoru Hrvatskog vijeća odbrane "Polet" u Brodu optužuje Indiru Vrbljanac - Kamarić koja je u to vrijeme bila komandir tog logora.

Nuhićeva za "Glas Srpske" priča kako ju je Indira više puta lično tukla, maltretirala i ponižavala.

- Upravo ona je određivala koje će logorašice ići na borbene linije gdje su ih silovali hrvatski vojnici - prisjeća se Nuhićeva.

Kaže da je i ona bila među njima.

- Izlazili su iz rovova kao aveti i silovali nas. Jednom prilikom silovala su me devetorica hrvatskih vojnika. Najčešće su me odvodili u Kričanovo, Sijekovac i Kolibe. Kada bi nas vratili u logor, nisu nas ostavljali na miru, nastavljali su nas tući - nastavlja ispovijest Hazba Nuhić.

Kaže da su ih tjerali da umjesto vode piju mokraću.

- Indira Vrbljanac - Kamarić je gledala kako nas siluju i tuku. Imala sam osjećaj da je uživala u tome. Ona je bila gospodar života i smrti -  ističe Nuhićeva.

Hazba Nuhić u logor je dovedena sa 85 kilograma,  a izašla je sa 54 kilograma, prebijenim rebrima, posjekotinama po tijelu i silovana.

U logor je dospjela jer su je optužili da je "četnički špijun".  Nuhićeva je do rata radila kao medicinska sestra u u Slavonskom Kobašu. Spremna je, kaže, da svjedoči.

- Najveća mi je želja da se sretnem sa Indirom i da se pogledamo u oči - kaže Nuhićeva.

Okružno tužilaštvo Doboj je još prije dvije godine pokrenulo istragu protiv Indire Vrbljanac - Kamarić za ratne zločine počinjene nad zatočenicima u ženskom logoru.

Nakon što je saslušana u dobojskom Okružnom sudu, ovaj sud se proglasio nenadležnim i slučaj je ustupio Sudu BiH za ratne zločine.

Okružni sud u Doboju u decembru prošle godine odbio je prijedlog Tužilaštva za određivanje pritvora Indiri Kamerić za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i predmet je uputio Sudu BiH.  

- Okružni sud u Doboju nakon potvrđivanja optužnice 13. juna nije odlučio o prijedlogu Tužilaštva za određivanje pritvora protiv Kamerićeve, već se oglasio nenadležnim i predmet uputio Sudu BiH - saopštilo je Tužilaštvo.

Kamerićeva je optužena da je tokom prošlog rata, kao načelnik Kriminalističke službe u Oyaku i kao komandant vojne policije HVO-a u ženskom logoru "Polet" u  Brodu izvršila krivična djela ratnog zločina.

"Glasu Srpske" je u Tužilaštvu BiH rečeno da "nikada nisu vodili istragu protiv Indire Vrbljanac - Kamarić i da ne znaju gdje se trenutno nalazi".

Živi i radi u Tuzli

Indira Vrbljanac-Kamarić je nakon što je dala izjavu u Okružnom sudu u Doboju, nestala. Navodno se jedno vrijeme krila u Hrvatskoj čije državljanstvo ima. Po saznanju "Glasa Srpske" ona trenutno boravi u Tuzli gdje joj živi porodica, a zaposlena je u Poreskoj upravi tog grada. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana