Incko podnio izvještaj pred Savjetom bezbjednosti UN

Srna
Incko podnio izvještaj pred Savjetom bezbjednosti UN

Sarajevo - Pred BiH se nalazi izazovan period, ali ova zemlja bi trebalo da bude u stanju da ga prevaziđe ako sve strane budu radile zajedno, u potpunosti poštivajući Dejtonski mirovni sporazum, izjavio je danas pred Savjetom bezbjednosti UN u Njujorku visoki predstavnik Valenin Incko.

Podnoseći 49. izvještaj Savjetu bezbjednost, visoki predstavnik pozdravio je istorijski korak koji je BiH načinila 15. februara kada je podnijela zahtjev za prijem u članstvo Evropske unije.


"Iako je napredak koji su organi BiH ostvarili u realizaciji Reformske agende zaista za pohvalu, nemojmo izgubiti iz vida potrebu da se tempo reformi ubrza", rekao je Incko, saopšteno je iz OHR-a.

Prema njegovim riječima, lideri moraju udružiti snage i pokazati potrebnu političku volju da se sprovede program ozbiljnih i ubrzanih reformi.

"Jedino će se tako ojačati vladavina prava, unaprijediti funkcionalnost, privući investicije, otvoriti nova radna mjesta i načiniti veliki pomaci u narednim godinama", rekao je Incko koji smatra da 2016. može biti godina napretka prema evroatlantskoj integraciji, ekonomskom rastu i otvaranju novih radnih mjesta, ali samo ako zemlja udruži snage i bude djelovala kao jedna cjelina.

Incko je izrazio zabrinutost zbog činjenice da neki od građana BiH učestvuju u konfliktima širom svijeta, od kojih su neki i vratili, te kao takvi predstavljaju prijetnju za budućnost stabilnosti zemlje.

Kao izazove koji stoje pred vlastima u BiH visoki predstavnik je naveo objavljivanje rezultata popisa stanovništva sprovedenog 2013. godine, konačan dogovor o mehanizmu koordinacije, puno provođenje odluka Ustavnog suda BiH, uključujući o izborima u Mostaru, državnoj imovini i 9. januaru, kao Danu Republike Srpske.

On je naveo da je neophodan i vidan napredak u fiskalnim i ekonomskim reformama, uključujući ispunjavanje zahtjeva Međunarodnog monetarnog fonda za novin aranžman, te stvaran napredak u provođenju uslova za zatvaranje OHR-a.

Incko je pohvalio napore koje su vlasti učinile u knjiženju vojne imovine na BiH. "To je uslov za aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO i jedan od preduslova postavljenih od Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira za zatvaranje OHR-a", podsjetio je Incko.

On je pozvao vlasti Republike Srpske da omoguće knjiženje imovine locirane na teritorijo ovog entiteta, kao što to čini i Federacija BiH.

"Ukoliko su vlasti Republike Srpske žele zatvaranje OHR-a, kako to stalno ponavljaju, moraju da dostave rezultate i omoguće Savjetu za provođenje mira da donese takvu odluku", rekao je Incko.

Visoki predstavnik je ukazao na izrazito različito reagovanje na presudu Haškog tribunala bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, ističući da su neophodni veći napori u smislu pomirenja.

Incko je oštro osudio i davanje imena Studentskom domu na Palama po Radovanu Karadžiću samo dva dana nakon što je izrečena presuda.

"Još jedan direktan izazov Dejtonskom mirovnom sporazumu tokom izvještajnog perioda uključuje i odluku Vlade Repubike Srpske iz decembra ove godine o prekidu saradnje entitetskih institucija sa Agencijom za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH, policijske agencije na nivou BiH, zbog zakonite akcije u policijskoj stanici u Republici Srpskoj u vezi sa istragom ratnih zločina", naveo je Incko.

Na kraju govora, visoki predstavnik je izrazio nadu da će za šest mjeseci, kada je planirano da podnese novi izvještaj, biti u mogućnosti da izvijesti o značajnom napretku zasnovanom na ostvarenju konkretnih rezultata i o situaciji u kojoj se u potpunosti poštuje Mirovni sporazum.

"To je najsigurniji put naprijed za BiH", zaključio je visoki predstavnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana