Грађани бирају нове представнике

Ведрана Кулага
Грађани бирају нове представнике

Сарајево - Општи избори у Босни и Херцеговни почели су јутрос у у 7 часова су уз мања закашњеа

Зелено свјетло за излазак на октобарске изборе добило је 7.498 кандидата који су ушли у трку за укупно 518 мандата у БиХ, Републици Српској и ФБиХ, што значи да је готово 15 пута више кандидата него мандата који се бирају.

Грађани ће тако бирати нова три члана Предсједништва БиХ, од чега једног из Српске и два из ФБиХ, као и предсједника и два потпредсједника РС, посланике у Представничком дому Парламента БиХ, Народној скупштини Српске, Парламенту ФБиХ те скупштинама у десет федералних кантона.

Избори ће бити спроведени на 5.794 бирачка мјеста, од којих 5.380 редовних, и биће ангажовано 314 мобилних тимова, који ће обићи 10.000 грађана који ће гласати у установама или својим домовима.

На централном бирачком списку налазе се 3.352.933 лица, а сви бирачи дужни су да на гласачком мјесту имају један од идентификационих докумената издатих у БиХ - личну карту, пасош или возачку дозволу.

Предсједник Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ Бранко Петрић је казао да су урадили све што је прописано законским актима и предвиђено планом за организацију избора.

- Не постоје никаква кашњења, нити незаконитости. Очекујемо фер и коректне изборе и поштовање правила изборне ћутње и правила понашања на дан избора - рекао је Петрић.

Подсјетио је да су током предизборне ћутње, која траје до недјеље до 19 часова, односно до затварања бирачких мјеста, забрањене све политичке активности. Он је позвао бираче да на веб-страници ЦИК-а или слањем поруке на број 091-12-12-12 провјере на којем бирачком мјесту гласају, јер су се у посљедње вријеме појавиле информације да је један број грађана БиХ, без њихове воље, одјављен и пријављен за гласање из иностранства.

Свима који утврде ову неправилност, казао је Петрић, биће омогућено да гласају, а бирачки пакети који су се из иностранства вратили са њиховим именом биће елиминисани.

- Од 77.000 пакета за гласање у иностранству, од којих је половина упућена у Србију и Хрватску, вратило се 47.000, од чега 6.000 неуручених - прецизирао је Петрић.

Око 1.000 бирача моћи ће гласати у амбасадама БиХ у Камбери, Бечу, Берлину, Ослу и Београду, те генералним конзулатима у Чикагу, Минхену, Штутгарту, Франкфурту и Грацу.

Прве прелиминарне изборне резултате ЦИК ће објавити на дан избора око поноћи.

Пријављени без знања

ЦИК-у је до петка пријављено 612 особа које су, без свог знања и воље, пријављене за гласање путем поште на општим изборима.

- Лоцирана су мјеста гдје се то десило - рекао је Петрић и додао да ЦИК обрађује сав потребни материјал, укључујући и 9.500 пријава које је комисија одбила.

- До сада смо више пакета са пар стотина случајева доставили надлежном тужилаштву - изјавио је Петрић.

Општи избори се спроводе за:

* три члана Предсједништва БиХ

* предсједника и два потпредсједника РС

* посланике у Народној скупштини РС

* посланике у Парламенту БиХ

* посланике у Парламенту ФБиХ

* скупштине десет кантона у ФБиХ

* 128 овјерених политичких субјеката

- 58 странака

- 36 коалиција

- 34 независна кандидата

* 804

овјерене кандидатске листе

* 7.497

кандидата

* 3.352.933

бирача са правом гласа

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана