Govedarica: Srpskoj potrebna pomoć na granici

Srna
Govedarica: Srpskoj potrebna pomoć na granici

Doboj / - Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica smatra da je, kada je riječ o zaštiti granice BiH, “sasvim jasno da Republici Srpskoj, odnosno granici potrebna pomoć”.

Komentarišući odluku ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Dragana Mektića da prihvati ponudu Federalne uprave policije o ispomoći Graničnoj policiji na dijelovima granice u Srpskoj, Govedarica je rekao da Vlada Srpske pokušava od Mektića da napravi, kako kaže, najvećeg neprijatelja Republike Srpske.

“To nije tačno i ne treba Mektiću riječi izvlačiti iz konteksta, a ono što je sasvim jasno jeste da Republici Srpskoj treba pomoć, odnosno granici treba pomoć”, mišljenja je Govedarica.

On je dodao da su “Vlada Republike Srpske, njene institucije, teritorija koja se zove Republika Srpska i narod koji živi odlike i prerogativi državnosti Srpske i niko ne može u njih da zadire”.

“Ni MUP Federacije, ni bilo koje druge države ili kantona ne može i neće biti na terotoriji Srpske, niti ima šta tamo da traži, osim uz saglasnost Vlade Republike Srpske ukoliko ocijeni da je ta vrsta pomoći potrebna”, izjavio je Govedarica novinarima u Doboju.

Operativni štab za pitanje migracija u BiH, na sjednici održanoj 16. avgusta, prihvatio je ponudu Federalne uprave policije da budu ispomoć Graničnoj policiji BiH na najugroženijim dijelovima granice na teritoriji Republike Srpske, iako je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač u više navrata ponovio da je, pored 80 policijskih službenika MUP-a Srpske, koji su trenutno angažovani, Ministarstvo spremno da angažuje dodatne snage Policije Srpske na zaštiti granice u skladu sa procjenama sa terena i na osnovu zvaničnog zahtjeva Granične policije BiH.

Mektić je na konferenciji za novinare u Banjaluci prije dva dana rekao da još ne zna da li će policajci iz FBiH biti raspoređeni na najugroženije dijelove granice na teritoriji Republike Srpske, te da oni, kako tvrdi, neće imati ništa sa nadležnostima MUP-a Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana