Glas Srpske otkriva detalje akcije Svjedok: Krili trag do kriminalaca koji su ojadili biznismena

Goran Maunaga
Glas Srpske otkriva detalje akcije Svjedok: Krili trag do kriminalaca koji su ojadili biznismena

Banjaluka, Doboj - Advokat Rajko Stokić iz Doboja, te Benedi Đukanović i J. K. iz Banjaluke, koji su uhapšeni u četvrtak, osumnjičeni su da su ometali istragu u vezi sa krađom "mercedesa" vrijednog 100.000 maraka čiji je vlasnik biznismen iz Dervente Radovan Pazurević, saznaje "Glas Srpske".

Trojku koja je uhapšena u akciji "Svjedok" Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Okružno tužilaštvo u Doboju tereti za pokušaj uticaja na svjedoke u tom predmetu i za formiranje i članstvo u zločinačkom udruženju. U Osnovnom sudu u Doboju u petak je održano ročište na kojem je odlučivano da li će uhapšenima na prijedlog Okružnog tužilaštva biti određen pritvor.

Skupocjeni "mercedes" ukraden je 20. jula prošle godine iz kruga fabrike "Sanino" čiji je Pazurević direktor i vlasnik. Zbog krađe su na prelazu između Herceg Novog i Trebinja uhapšeni D. R. i P. B, iz Bijeljine, dok je za J. K. iz Banjaluke tada raspisana potraga.

- Trojka koja je sada uhapšena pokušala je da tokom sudskog procesa utiče na svjedoke tako što su od jednog zahtijevali da lažno svjedoči, odnosno da u sudu izjavi da nije jasno vidio kradljivce, iako to nije bilo tačno. Automobil je ukraden u po dana iz kruga fabrike i svjedok je jasno vidio lopove. Osumnjičeni, koji su prijatelji sa kradljivcima, od njega su tražili da u sudu kaže da ih nije jasno vidio - kazao je sagovornik "Glasa Srpske" blizak istrazi.

Tužilac koji vodi predmet saznao je za te detalje i sada ih tereti ne samo za pokušaj uticaja na svjedoke, nego i za učešće u zločinačkom udruženju.

Pazurević kaže da je on u ovom slučaju svjedok tužilaštva, a da mu je automobil ukraden 20. jula prošle godine u 14 časova i nakon četiri dana, poslije hapšenja osumnjičenih, vraćen.

- Taj sudski postupak još nije završen i samo sud može da utvrdi krivce. Bio sam svjedok na prvom ročištu, rekao sam da mi je auto vraćen i da mi je to dovoljna satisfakcija, ali nemam pravo da utičem na tužilaštvo ako ono po prirodi svog posla ima još nešto da radi u tom predmetu - kaže Pazurević ustvrdivši da ne poznaje advokata Stokića.

Portparol Okružnog tužilaštva u Doboju Slobodanka Lukić kaže da su podnijeli prijedlog za određivanje pritvora za troje uhapšenih zbog sumnje da su počinili  krivično djelo ometanje pravde, a da je još jedno lice nakon ispitivanja vraćeno u pritvorsku jedinicu s obzirom na to da mu je ranije pritvor određen rješenjem suda u drugom predmetu.

- Pritvor je predložen zbog bojazni da će boravkom na slobodi ometati krivični postupak uticajem na svjedoke i zbog postojanja naročitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će boravkom na slobodi ponoviti krivično djelo za koje se može izreći  kazna zatvora od  tri godine ili teža - kaže Lukićeva.

Uhapšeni Đukanović od ranije je poznat organima gonjenja. On je hapšen 2008. godine s grupom bombaša koji su planirali da eksplozivom postavljenim ispod automobila usmrte vođu takozvanog rakovičkog klana u Beogradu Nebojšu Stojkovića Stojketa. Tada su zaplijenjena skoro dva kilograma eksploziva koje je Đukanović trebalo da postavi pod Stojkovićev "audi". Za Đukanovića je tada navedeno da se dugo bavi kriminalnim poslovima, odnosno da švercuje oružje i eksplozivne naprave i da trguje narkoticima. U 2006. godini uhvaćen je u krađi vozila, odslužio je zatvorsku kaznu od šest mjeseci za falsifikovanje novca, a uslovno je osuđivan zbog izazivanja opšte opasnosti.

Preprodaja

Pripadnici Sektora kriminalističke policije CJB Doboj utvrdili su da su 20. jula 2015. godine D. R. i P. B. ukrali "mercedes" iz kruga fabrike "Sanino" u Derventi. Prevezli su ga na područje Banjaluke i predali ga J. K. koji je automobil odvezao na prikrivenu lokaciju radi preprodaje. Policajci su ga locirali i ukradeno vozilo pronašli na području Banjaluke poslije čega je automobil vraćen vlasniku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana